Pointer duikt in bokashi. Fouten in Zaanstad worden onder de loep genomen

Bladafval wordt verwerkt.© archieffoto

van onze verslaggever

ZaandamDe uitzending van onderzoeksjournalistiek tv-programma Pointer gaat deze maandagavond over bokashi, een methode om groen afval dat niet bepaald goed uitpakte in Zaanstad.

Groenafval en maaisel worden onder bepaalde condities bewaard zodat het na een week of acht kan worden gebruikt als een soort compost of mest. Gemeenten en natuurbeheerders experimenteren de laatste jaren hier steeds meer mee, omdat anders het bladafval tegen betaling moet worden afgevoerd. Maar in Zaanstad ging dat niet helemaal goed omdat de bokashi bezaaid was met resten plastic. Onder druk van de politiek is de proef tijdelijk stopgezet.

,,Aart van Opstal tipte ons op deze casus in zijn woonplaats. Hij vraagt zich af hoe het kan dat de bokashi in Zaanstad zo vervuild was en niemand op tijd ingreep. Mag de gemeente wel bokashi maken en wie houdt er toezicht op de kwaliteit van de bokashi? Zijn tip is aanleiding voor ons onderzoek en de casus uit Zaanstad zit daarom ook goed in de uitzending. We gaan op onderzoek uit: is bokashi zo circulair als ze zeggen of is het voor gemeenten financieel aantrekkelijk ermee te experimenteren?’’Pointer, NPO 2 om 22:15 uur

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.