Scheppen voor schoon water. Waterschap zoekt ’waterbazen’ om zwerfafval in en rond water weg te halen

In en rond het water is allerlei zwerfafval te vinden.

In en rond het water is allerlei zwerfafval te vinden.© Foto HHNK

Martijn Gijsbertsen
Alkmaar

Onder het motto ’Schepen voor schoon water’ is Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier een actie gestart om aandacht te vragen voor het rapen van zwerfafval.

Mensen uit Noord-Holland boven het Noordzeekanaal worden opgeroepen tijdens het wandelen, varen of suppen afval in en rondom het water op te ruimen, zodat het niet in het riool of de zee terecht komt. Dat laatste is slecht voor de waterkwaliteit en de planten en dieren die in het water leven.

Bingokaarten

Deelnemers alias ’waterbazen’ kunnen tot en met 10 oktober op zes locaties terecht voor opruimmateriaal (vuilniszakken, handschoenen) en bingokaarten om gevonden afval af te strepen.

Dat zijn supschool El Kombi in Alkmaar, bezoekerscentrum De Schaapskooi in Bergen, - De Hoep in Castricum, Museum Broekerveiling in Broek op Langedijk, De Helderse Vallei in Den Helder en Max Blokweer in Blokker.

Via een gratis te downloaden app kunnen alle materialen die worden verzameld en vindplaatsen worden vastgelegd, zodat eventuele probleemgebieden in kaart kunnen worden gebracht.

World Cleanup Day

De actie is een initiatief van het waterschap in samenwerking met de organisatie van World Cleanup Day (18 september). In dat kader vinden in de regio ook allerlei opruimacties plaats, waarbij door vrijwilligers kan worden aangehaakt.

Via de website hhnk.nl/waterbazen is meer informatie te vinden, onder meer ook over winacties. Zie verder: www.worldcleanupday.nl

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen