Millennial Jessy klust ook bij voor de toekomst | column

Jessy Oudeman

Onlangs las ik over het fenomeen ’Overworked’, dat in Amerika een trend is. Zo hebben sommigen - vaak stiekem - een tweede baan. Dankzij thuiswerken is dit mogelijk. Steeds meer millennials hebben meerdere (bij)banen of projecten naast hun gewone baan, ook wel side hustle genoemd. Gaat dit puur om geld of is er een andere reden?

Side hustlen is een populair begrip onder de millennials. De ideeën vliegen je om de oren. Dat gaat van freelancen tot de verkoop van een online product. Vooral online worden kansen gezien. Leuk leven met een hoge huur valt voor vele millennials niet mee. Zeker niet voor de eenverdieners. Bijverdienen op wat voor manier dan ook lijkt een oplossing.

Naast ’net financieel kunnen rondkomen’, zijn er andere redenen voor een side hustle. Menig millennial wil simpelweg meer verdienen om de kans te hebben vermogen op te bouwen. Een groter bedrag per maand opzij zetten voor een pensioenregeling of de aflossing van de studieschuld draagt hieraan bij. Zo houd ik dankzij mijn side hustles meer over per maand waardoor ik wat kan beleggen.

Daarnaast ontstaat een side hustle soms uit hobby. Iets opzetten naast je baan kan een mooie stap zijn om je droom te verwezenlijken zonder dat je je zorgen hoeft te maken over het betalen van je rekeningen.

In mijn geval begon ik met bloggen over onderwerpen die ik leuk vind: geld, beleggen en millennials. Ondertussen verdien ik hiermee. Naast extra geld heb ik aan deze blog ook andere dingen overgehouden: een netwerk, een column en vooral kennis over online business en marketing. Ik wist niks van websites of blogs schrijven. Dit is niet vanzelf gegaan en was, en als ik eerlijk ben is, nog steeds een uitdaging.

Zoals het op veel websites wordt neergezet, lijkt het allemaal best simpel. Maar de realiteit leert dat het zwaar is om een tweede baan te hebben. Vaak kost het tijd om nevenactiviteiten op te zetten, met in het begin dikwijls weinig resultaat. Een reguliere werkweek is voor velen al zwaar. Daarnaast moet tijd én energie gevonden worden om aan de nevenactiviteit te werken. De targets, productiviteitsdoelen, van je ’gewone’ baan drukken al op je schouders. Daar moet je wel van kunnen bijkomen, zonder te veel stress vanwege je andere activiteiten zoals je deadline voor een freelance opdracht.

Los van de vraag ’zal ik wel of niet’, moet je ook kijken naar de gewone baan. Ik vind dat je werkzaamheden er niet onder mogen lijden. In ’Overworked’ waar ik het zojuist over had, hebben andere werkzaamheden - zelfs een tweede fulltime baan - stiekem plaats. Dat vind ik nogal wat. Als je twee (fulltime) banen hebt, kan het niet anders dan dat die jobs door elkaar lopen. Daar lijden de resultaten onder. Uiteindelijk moet je wel het resultaat kunnen leveren waarvoor je wordt betaald.

Is een gewone baan nog goed genoeg? Ik denk in veel gevallen van niet. In de huidige maatschappij zijn vele millennials genoodzaakt om naar neveninkomsten te zoeken. Zo zou het niet moeten zijn. Aan de andere kant: een side hustle biedt je mogelijkheden om uiteindelijk je eigen droombaan te creëren. Dat vergt doorzettingsvermogen, energie en geduld. Je moet het écht graag willen.

19c941d8-152d-11ec-9ec9-02c309bc01c1.pdf

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.