Burgemeester Lars Voskuil keurt uitwijk-Statenzaal in Hotel Zuiderduin op de valreep ’goed’

Burgemeester Lars Voskuil (midden) inspecteert de Statenzaal in Hotel Zuiderduin voorafgaand aan de vergadering. Rechts commissaris van de Koning Arthur van Dijk, links Statengriffier Katja Bolt.

Burgemeester Lars Voskuil (midden) inspecteert de Statenzaal in Hotel Zuiderduin voorafgaand aan de vergadering. Rechts commissaris van de Koning Arthur van Dijk, links Statengriffier Katja Bolt.

Peter Schat
Egmond aan Zee

Het begon als een gebbetje maar was toch serieus bedoeld. De kersverse burgemeester van Bergen Lars Voskuil nam de Statenzaal ter keuring in ogenschouw, vlak voordat maandag de Provinciale Staten er elkaar sinds een jaar weer zouden treffen. Commissaris van de Koning Arthur van Dijk kwam er goed af, de zaalschikking in Hotel Zuiderduin in Egmond aan Zee, werd goedgekeurd door de burgemeester, die, bijzonderheid, nota bene ook zelf Statenlid is.

Voskuil, Statenlid van de PvdA, slaat deze vergadering wel over. Zijn beoogde opvolger Alphons Muurlink verkeert in het buitenland en kan pas in de oktobervergadering worden geïnstalleerd. De wet staat dat toe, omdat Statenlid en burgemeester geen onverenigbare functies zijn, zoals burgemeester en raadslid dat wel zijn. En Statenlid is iemand tot het moment, dat er een opvolger is geïnstalleerd. Het maakt commissaris van de Koning van Dijk dus wel op twee manieren ’de baas’ van Voskuil, als commissaris boven de burgemeesters staand en als voorzitter van de Staten.

Maar dat ligt genuanceerder, want in Voskuils gemeente Bergen, waar Egmond aan Zee in ligt, is de burgemeester verantwoordelijk voor de naleving van, om maar eens wat te noemen, de coronaregels. Zodat ter plekke besloten werd tot een inspectie of alles wel door de beugel kon.

Immers, toen vorig jaar de Staten voor het eerst bijeenkwamen in Hotel Zuiderduin, is met Voskuils voorganger Peter Rehwinkel ook zo’n inspectieronde gehouden. Vanwege de versoepeling van de regels die dinsdag mogelijk afgekondigd worden ziet het er naar uit, dat in oktober weer in het Provinciehuis te Haarlem vergaderd wordt.

Bij wijze van officiële begroeting overhandigde Voskuil aan Van Dijk de ’Canon van Egmond’. Zodat hij na vandaag toch nog wat terug kan lezen over de bijzondere geschiedenis van deze kustplaats, waaraan in elk geval toegevoegd kan worden dat Provinciale Staten er twee keer vergaderde. Op één dag na precies een jaar na elkaar.

Commissaris van de Koning Arthur van Dijk neemt van burgemeester Lars Voskuil de ’Canon van Egmond’ in ontvangst voorafgaand aan de Statenvergadering in Hotel Zuiderduin.

Commissaris van de Koning Arthur van Dijk neemt van burgemeester Lars Voskuil de ’Canon van Egmond’ in ontvangst voorafgaand aan de Statenvergadering in Hotel Zuiderduin.© Peter Schat

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen