Kleindochters van Kees Jongert laten de stoomfluit gieren. Stoomsleepboot Noordzee na een grondige restauratie weer operationeel

Met een gierende fluittoon is stoomsleepboot Noordzee zaterdag weer in gebruik gesteld.© Foto Aangeleverd

Van onze verslaggever
Den Helder

Na een intensieve en complexe restauratieperiode is de 99 jaar oude stoomsleepboot Noordzee weer volledig operationeel.

Zo’n vijf jaar is door tal van vrijwilligers op de museumhaven hard gewerkt om de robuuste zeesleper uit 1922 weer in haar oude glorie te herstellen. „Zij hebben een fantastische prestatie geleverd”, aldus voorzitter Monnie de Vries van de Stichting Stoomsleepboot Noordzee.

Proeftocht

De restauratie werd recentelijk afgerond met een tweede succesvolle proeftocht van Den Helder naar Medemblik en terug. Het was de bekende luxe jachtenbouwer Kees Jongert die de Noordzee in 1976 voor een dreigende sloop wist te behoeden. Met veel toewijding restaureerde hij de Noordzee en nam hiermee vervolgens deel aan tal van evenementen in binnen- en buitenland. Na zijn overlijden in 2010, werd de stoomsleper ondergebracht bij de Stichting Stoomsleepboot Noordzee.

Vanwege een afgekeurde stoomketel dreigde opnieuw de slopershamer. Maar de Stichting Museumhaven Willemsoord, met al haar faciliteiten en vaktechnische kennis, zag het wel zitten om de Noordzee weer volledig onder stoom in de vaart te krijgen. De Noordzee wordt ingezet voor vaartochten met maximaal vijftig passagiers, asverstrooiingen en sinterklaasintochten. Daarnaast neemt het schip actief deel aan nautische evenementen. De sleper vaart onder Nederlandse vlag en heeft Den Helder als thuishaven.

Lees ook: Verrotte stoomsleper wordt ’een pronkstuk’

De officiële ingebruikname van het schip was afgelopen zaterdag in Museumhaven Willemsoord door de drie kleindochters van oud-eigenaar Kees Jongert. Als sluitstuk van de restauratie lieten ze de stoomfluit gieren en werden er vlaggen gehesen.

Naast de vrijwilligers was er een speciaal woord van dank aan andere partijen die aan de restauratie hebben bijgedragen, zoals bedrijven, donateurs en de deelnemers aan de crowdfundingsactie. De Vries: „Verder heeft de familie Jongert geweldig geholpen bij het verkrijgen van een nieuwe ketel voor de Noordzee.”

Lees ook: Bijna een eeuw oude stoomsleper Noordzee vaart weer op eigen kracht

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.