Deen is nu echt weg. Op 18 september opent de eerste gloednieuwe Dekamarkt al en daarna volgen de eerste nieuwe AH’s en Vomars

© Archieffoto Jaap van der Pijll

Leonie Groen
HOORN

De overname van de supermarkten van Deen door Albert Heijn, Vomar Voordeelmarkt en Dekamarkt is formeel afgerond. Alle voormalige Deen-winkels worden de komende omgebouwd. Dekamarkt opent zaterdag 18 september al de eerste gloednieuwe winkels in Waarland en Zeist in voormalige Deen-winkels. Op 22 september openen de eerste gloednieuwe Albert Heijn in Avenhorn en de eerste nieuwe Vomar in Zuid-Scharwoude.

Marit van Egmond, algemeen directeur Albert Heijn: „Albert Heijn en Deen zijn uit hetzelfde hout gesneden. We zijn al generaties lang -Deen 88 en Albert Heijn al bijna 135 jaar- kind aan huis bij veel Nederlandse gezinnen. Ik vind het dan ook een eer dat wij 38 Deen-winkels, de bloemencentrale en het distributiecentrum voort mogen zetten. Een mooie stap in onze ambitie om er altijd en overal voor onze klanten te zijn, ook in Noord-Holland waar de meeste Deen-winkels zitten. Ik kijk uit naar de samenwerking met onze nieuwe collega’s.”

Gezond

De winkels krijgen de nieuwe formule met veel ruimte voor vers, gezond en lekker eten. Ook brengt Albert Heijn vernieuwing met zelfscankassa’s, de app van Albert Heijn en uitbreiding van het bezorggebied. Tegelijkertijd blijft het goede van Deen behouden.

(Tekst gaat door onder de foto)

© Archieffoto ANP

Van Egmond: „We vinden het belangrijk dat klanten van Deen zich thuis voelen bij ons. Zij zien straks hun vertrouwde winkelteam terug en we laten bijvoorbeeld de bloemen- en plantenafdeling helemaal zoals die is. We voegen die overigens ook toe aan Albert Heijn-winkels in de regio zodat al onze klanten kunnen genieten van de prachtige bloemen en planten.”

Lees ook: Wordt mijn Deen-supermarkt straks een Albert Heijn, Vomar of Dekamarkt? Directeur Leendert van Eck: ’Verdeling voor 95 procent zeker’

Producten waar veel Deen-klanten verknocht aan zijn, krijgen volgens Van Egmond een plek in de nieuwe Albert Heijn-winkels. Denk aan regionale producten zoals West-Fries brood en de krustiebroodjes van Bakkerij Pater, Leeghwater bier uit De Rijp en daarnaast nog vele andere regionale producten die perfect passen in het assortiment Streeckgenoten van Albert Heijn. Bovendien is er goed nieuws voor Deen-klant Quinten Warner uit Purmerend: Albert Heijn neemt de knoflooksaus waarvoor hij eerder dit jaar 4.000 handtekeningen verzamelde op in het assortiment.

Ombouw

Albert Heijn krijgt er zo’n 4.700 collega’s bij vanuit Deen-winkels, de bloemencentrale, het vers-DC en de droge kruidenierswaren-centrale. De nieuwe collega’s worden stap voor stap meegenomen in de verandering en krijgen een warm onthaal bij Albert Heijn. Speciale teams staan klaar om elke winkel te helpen voor, tijdens en na de ombouw.

Marit van Egmond: „Tijdens mijn bezoeken aan de Deen-winkels en de bloemencentrale heb ik veel van onze nieuwe collega’s ontmoet en ik was onder de indruk van de bevlogenheid en het teamgevoel. Samen maken we er een fantastische toekomst van.”

Collega’s van de niet-voortgezette activiteiten - zoals het hoofdkantoor in Hoorn - worden zoveel mogelijk begeleid naar ander werk. Als zij dat willen, krijgen collega’s een baan aangeboden bij Albert Heijn, Vomar, Dekamarkt of een van hun partners. Medewerkers worden persoonlijk geïnformeerd over wat de verandering voor hen betekent. Zondag 12 september sloot een belangrijk Deen-filiaal -het filiaal dat heel dicht zit bij het hoofdkantoor van Albert Heijn in Zaandam- al om 18 uur in verband met de overname. Vandaag is de winkel weer gewoon open.

Vomar

Algemeen Directeur van Vomar Voordeelmarkt Aart van Haren: „We zijn al een aantal maanden intensief met de voorbereidingen bezig en zijn blij om nu echt te kunnen starten en onze nieuwe collega’s te mogen verwelkomen. Voor het einde van dit jaar ronden we de ombouwperiode al af en zijn alle 23 winkels omgebouwd naar een Vomar Voordeelmarkt.”

(Tekst gaat door onder de foto)

De Vomar in Zuid-Scharwoude.© jjfoto.nl / Jan Jong

Klanten kunnen straks profiteren van de laagste prijs voor de beste kwaliteit en van de snelste service bij Vomar Voordeelmarkt. Deze drie garanties staan centraal bij het supermarktbedrijf. Daarnaast neemt Vomar een groot aantal markante en geliefde producten van Deen op in het assortiment en klanten hoeven deze dus niet te missen. Aart van Haren is enthousiast over deze producten: „Naast dat we straks onze eigen kwalitatieve producten aanbieden, gaan we ook exclusief bij Vomar Pingüinos Wijn, de lekkerste verse pitabroodjes en patatas fritas verkopen. Voorbeelden van andere bekende Deen producten die straks ook in onze winkels verkrijgbaar worden, zijn onder andere knoflooksaus, steenoven pizza’s, verse fijngesneden boerenkool, ambachtelijke West-Friese achterham, Volendammer leverworst, verse vlaaien, slagroomtruffels en Qualino noten.”

Ook neemt Vomar het concept Altijd Handig over, waarin handige non-food artikelen zoals bijvoorbeeld kaasschaven, ballonnen en parkeerschijven worden aangeboden, allemaal voor 1 euro. „Altijd Handig past uitstekend in onze formule waarbij we altijd de laagste prijs garanderen. Ook deze koopjes hoeven klanten dus straks niet te missen”, aldus Van Haren.

Soepel

De Deen-collega’s van de 23 winkels die worden omgebouwd krijgen een zeer warm welkom bij Vomar en behouden allemaal hun baan. „We zijn blij dat onze nieuwe collega’s vol inzet en enthousiasme beginnen aan hun Vomar-avontuur”, aldus Van Haren. „Ze komen allemaal langs voor een speciale ’Welkom bij Vomar’-dag op het hoofdkantoor waar ze een leuke introductie krijgen over ons bedrijf, collega’s ontmoeten en gelijk een rondleiding door onze eigen slagerij en warme bakkerij krijgen. Ook worden ze tijdens de ombouw van de winkel, en ook daarna nog, ondersteund door ervaren Vomar-collega’s uit een winkel in de buurt. Alles staat in het teken om de overgang voor hen zo soepel mogelijk te laten verlopen.”

Dekamarkt

Namens de directie zegt Ralf Simons: ,,We zijn erg enthousiast om om 19 nieuwe winkels aan onze formule toe te voegen en kijken uit naar de samenwerking met alle nieuwe collega’s. Met de overname versterken we onze positie en vergroten we de aanwezigheid van de Dekamarkt formule in het Nederlandse supermarktlandschap, zodat we nog meer klanten in verschillende regio’s kunnen bedienen. Deen sluit erg goed aan bij onze identiteit. Er zijn veel overeenkomsten zoals een sterke focus op gezonde versproducten, die we zoveel mogelijk inkopen bij lokale producenten, en de manier waarop we onze klanten en medewerkers centraal stellen. We zijn niet voor niets de meest klantvriendelijke supermarktformule van Nederland. We verwachten dan ook een naadloze transitie voor de huidige Deen-klanten.”

(Tekst gaat door onder de foto)

De Dekamarkt in Heemstede.© Archieffoto

Over de openingscampagne van de 19 winkels zegt Marco Maatman, verantwoordelijk voor Merk & Formule bij Dekamarkt: ,,Nieuw maar toch lekker vertrouwd. Sommige dingen moet je niet willen veranderen omdat ze eigenlijk onvervangbaar zijn. Zo zien klanten nog altijd dezelfde bekende gezichten en kan men rekenen op persoonlijke aandacht. Ook komen klanten een heleboel producten tegen uit de Deen-supermarkt die zo vertrouwd voor hen waren. Bijvoorbeeld de favoriete verse maaltijden uit eigen keuken, het assortiment verse vis en natuurlijk bloemen. Ook de diverse assortimentshelden vinden de klanten terug. Het meest bekende voorbeeld is de knoflooksaus maar ook de grillworst en de kibbeling zijn terug te vinden in de winkel. En dat alles verrijken we vanuit Dekamarkt onder meer met kwaliteitsvlees uit eigen slagerij, supervers brood uit eigen bakkerij en een uitgebreide versafdeling. Kortom, het vertrouwde van Deen en al het voordeel van de ander.”

Gesloten

Iedere Dekamarkt is gedurende de ombouw slechts een beperkt aantal dagen gesloten. Tevens neemt Dekamarkt het distributiecentrum (DC) in Beverwijk en de warme keuken (maaltijdproductie) in Hoorn over. Dekamarkt neemt alle voormalig Deen-medewerkers in dienst die werkzaam zijn bij deze filialen, het DC en de warme keuken.

Lees ook: Laatste keer boodschappen doen bij ’hun Deen’ voordat het een Deka wordt. In Waarland heerst er opluchting. ’Vooral blij dat we een supermarkt houden’

Deen ontstond in 1933 in Hoorn als kruidenierswinkel en groeide uit tot een supermarktbedrijf dat met name in Noord-Holland actief is, maar ook filialen had in Flevoland, Gelderland, Overijssel en Utrecht. De keten was goed voor een landelijk marktaandeel van ruim 2 procent. 38 van de tachtig Deen-winkels worden de komende tijd omgebouwd tot Albert Heijn-filiaal. Dekamarkt neemt 19 winkels over en Vomar 23.

Lees ook: 88 jaar na de oprichting van Deen, sluit de eerste winkel. ’Jullie kunnen trots zijn en veel succes bij Albert Heijn’

Lees ook: Directeur Deen Supermarkten: ’Als je wilt verkopen, dan moet de naam ook weg’

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.