Een standaardbak van 240 liter of een kleinere van 140? Inwoners Hollands Kroon mogen er een week langer over nadenken

© Archieffoto

Lydia Jasper
Anna Paulowna

Inwoners van Hollands Kroon krijgen een week langer de tijd om een keuze te maken tussen een restafvalbak van 240 liter en een kleinere grijze bak van140 liter. In een eerder verzonden brief stond dat het voor 8 september moet worden doorgegeven. Nu wordt dat 17 september.

De omwisseling van de bakken is een voorbereiding op het zogenoemde recycle-tarief dat op 1 januari 2022 ingaat. De afvalstoffenheffing bestaat uit twee delen: een vast en een variabel deel. Om het variabele deel van het recycle-tarief te bepalen, moeten de bakken een chip hebben die registreert hoe vaak de bak wordt geleegd.

Standaard krijgen huishoudens tussen 27 september en 15 oktober een nieuwe gechipte restafvalbak. De oude worden later opgehaald door HVC, die daarover nog een brief stuurt.

De standaardbak is net zo groot als de huidige bak voor plastic, blik en drinkpakken: 240 liter. Inwoners hoeven hier niets voor te doen. Wie uit ervaring weet dat de restafvalbak eigenlijk te groot is kan ook kiezen voor een kleinere restafvalbak van 140 liter.

Goedkoper

De achterliggende gedachte is dat door goed afval te scheiden er nog maar weinig restafval is en de bak niet iedere keer hoeft worden aangeboden op de inzameldag. Wie minder restafval aanbiedt kan goedkoper uit zijn.

De ervaring leert dat negentig procent van de huishoudens kiest voor de standaardbak. De hoogte van het vaste en het variabel deel van het tarief wordt in november bepaald door de gemeenteraad. Daarom bestaat in 2022 de mogelijkheid om de restafvalbak om te ruilen naar een ander formaat.

Volgend jaar verandert er nog meer. Zo krijgen bewoners van hoogbouw meer mogelijkheden om groente, fruit en etensresten dichtbij huis gescheiden aan te bieden. Ook komen er op diverse plekken nieuwe glascontainers. Voor het laten ophalen van grof afval worden vanaf 1 januari kosten in rekening gebracht. Het wegbrengen daarvan blijft gratis.

Lees ook:

’Gemakzuchtige mensen gooien het zo weer bij een ander in de bak’

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.