Levi Noë nieuwe stadsdichter van Hoorn [video]

Woordkunstenaar Levi Noë.© Archieffoto Faralda Houthuijsen/Mediahuis

Paul Gutter
Hoorn

Levi Noë (29) wordt de nieuwe stadsdichter van Hoorn.

Het collegebesluit wordt dinsdag officieel bekrachtigd, maar dat belette burgemeester Jan Nieuwenburg niet om Levi Noë zaterdag - tijdens Open Monumentendag - reeds als zodanig te presenteren.

Begraafplaats

Op de eeuwenoude begraafplaats aan het Keern droeg Noë een gedicht voor ter gelegenheid van de sluiting van het vernieuwde hek. Dit op uitnodiging van stichting Vrienden van de Begraafplaats. Op zijn Facebook-pagina is hiervan ook een video te zien.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De Hoornaar timmert al jaren aan de weg als rapper, dichter en spoken word-kunstenaar, naast zijn baan in de gehandicaptenzorg. Op 24 september staat hij in de finale van het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam 2021.

Coronacrisis

Zijn benoeming tot nieuwe stadsdichter van Hoorn zong al enige tijd rond. Het definitieve collegebesluit echter liet door de gevolgen van de coronacrisis voor de cultuursector - en de daarmee gemoeide ambtelijke capaciteit op het gemeentehuis - wat langer op zich wachten dan aanvankelijk de bedoeling was.

Levi Noë wordt hiermee de opvolger van de al enige tijd gestopte Hedwig Baartman. Later deze week een uitgebreider interview in de krant en op www.nhd.nl.

Gedicht bij de sluiting van het nieuwe hek op 11 september 2021

Wanneer de poorten richting de hemel gesloten zijn en er alleen herinneringen aan over blijven. Als het leven niet meer ademt en de jaren niet meer tellen zijn het de stenen op de graven die de verhalen van het verleden gaan vertellen.

Vroeger was daar een brug en daarnaast lag een sloot en als je tijd dan was gekomen dan werd je door de twee pilaren naar binnen gedragen en kraakte de kiezelstenen bij het lopen op het grind. En de bomen die er omheen stonden die vingen de wind van het verdriet op. Als tranen over je wangen ontsnappen en stilstaan bij de dood. Dan is dat wat er zich tussen hemel en aarde bevind bij een afscheid van een persoon.

Lege stenen zonder namen zijn geen graven zonder levens. Want al zijn de tekens langzaamaan gaan vervagen zijn hun lichamen hier gebleven. En wanneer de zon op de kapel staat, en daarna de bel gaat, daar waar het carillon speelt op de verjaardag van een overleden kind. Omdat ook zij niet mogen worden vergeten.

Want wie je bent blijft voor altijd. En als iets dat al zo lang bestaat er nog is. Dan wordt herdenken bezoeken waarop we denken aan vroeger. Zolang de dag en de nacht er nog zijn omdat de natuur dat beslist. Waar we op momenten als deze een mens niet vergeten om wie die was maar van wat er sinds hun vertrek van de plek is over gebleven.

Lees ook: Hoornse Levi Noë pleit met emotioneel gedicht voor werken in de zorg: ’Je krijgt er zoveel voor terug’ en Fractie Tonnaer draagt Levi Noë voor als nieuwe stadsdichter Hoorn, maar wethouder Bashara is al langer met hem in gesprek. ’Dit is pronken met andermans veren’

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen