Egmondia en Zeevogels wachten met smart op fusie tussen dorpsclubs en spelen een derby vol nostalgie

Zeevogels-keeper Stan Zwartkruis is eerder bij de bal dan Daan Groot.© Foto Martin de Haan

Robin Kaandorp
Egmond aan Zee

Het zou zomaar eens de laatste derby ooit geweest kunnen zijn, die tussen Egmondia en Zeevogels. Als dat het geval is, zorgden zonnig weer, flink veel publiek en een amusante wedstrijd ervoor dat er met plezier op teruggekeken kan worden en dan nog het meest door de bezoekers, want Zeevogels won met 3-4.

Al zullen er in Egmond weinig mensen zijn die geloven dat het ook daadwerkelijk de laatste keer was dat de teams de degens kruisten. ,,Nog twee jaar en dan kunnen we het tienjarig jubileum van het fusieproject vieren", stelt Egmondia-voorzitter Jan de Jong enigszins wrang. Al houdt hij hoop dat het er toch een keer van gaat komen. ,,Anders was er ik allang mee gestopt."

Feit is dat de uitspraak van de Raad van State vanwege nader onderzoek op zijn vroegst pas in 2022 verwacht mag worden. De beoogde fusielocatie stuit al jaren op verzet van sommige omwonenden. ,,Het kan drie kanten op", schetst de preses. ,,Of de gemeente heeft zijn huiswerk goed gedaan en kunnen we ons plan eindelijk uitvoeren of er komt weer een nieuwe procedure en het duurt nog weer langer of het plan wordt terzijde geschoven."

Mocht dat laatste het geval zijn, is De Jong duidelijk over wat er dan gaat gebeuren. ,,Dan blijft iedereen waar hij zit en moeten de drie clubs apart van elkaar de broek blijven ophouden, want fuseren op een bestaande locatie gaat niet gebeuren. Hier zal dan de bulldozer eroverheen moeten, want mede doordat het allemaal zo lang duurt, is er steeds meer achterstallig onderhoud en dat is bij Zeevogels en Sint Adelbert ook het geval.’’

Maar de drie clubs zijn ervan overtuigd om straks een nieuw complex verder te kunnen. ,,We zijn met de jeugd al volledig samen en dat gaat uitstekend. Alleen zolang dit voort duurt, zullen spelers na de onder 19 een keuze moeten maken.’’

Mocht het binnen twee jaar tot een 'FC Egmond' komen dan zullen de supporters ook wel wat gaan missen. In ieder geval het iconische hoofdveld van Egmondia. En ook de onderlinge rivaliteit. ,,Dit soort wedstrijden is altijd mooi natuurlijk. Helemaal als je wint’’, stelt Zeevogels-speler Huib Sprenkeling lachend.

Hij ziet zijn team al vroeg op voorsprong komen via Wesley Hof, die keeper Roy Broertjes te ver voor zijn doel ziet staan. Zeevogels domineert grotendeels de eerste helft, maar de derdeklasser slaat toe in de tegenstoot en neemt zelfs een voorsprong. De ploegen gaan de rust in met 2-2. Niet ver in de tweede helft wordt het via Rick Blok 3-2, maar de bezoekers hebben de langste adem, komen via een prima aanval op 3-3, waarna Mike Twisk de winnende binnenschiet.

Egmondia-trainer Tristan Ooms was ondanks de tweede bekernederlaag tegen een vierdeklasser niet ontevreden. ,,We hebben tegen twee sterke ploegen goed tegenstand geboden. En dat terwijl we nog niet compleet zijn. We verliezen vandaag vooral op persoonlijke fouten, maar ik heb vertrouwen in het seizoen. Binnenkort sluiten Justin Recourt en Carlo Smit weer aan. Dat zijn spelers die we heel goed kunnen gebruiken komend seizoen."

Sprenkeling kijkt uit naar het nieuwe seizoen. ,,We hebben echt een heel goede groep en willen ook graag promoveren. Dat is helaas al twee jaar op rij gefrustreerd door corona, maar hopelijk gaat het dit seizoen eindelijk wel gebeuren.”

bekervoetbal

groep 3, poule 1

EgmondiaZeevogels 3-4

1. Hof 0-1, 42. Groot 1-1, 44. D. Blaauboer 2-1, 45. Vermeeren 2-2, 50. Blok 3-2, 62. Hof 3-3, 77. Twisk 3-4.

Meer nieuws uit Sport Alkmaar

Meest gelezen