AZ krijgt flinke dreun bij opening van het ’nieuwe’ stadion: dikke nederlaag tegen PSV [video]

AZ probeert het wel, maar kan niet scoren tegen PSV.© Foto ANP/Ed van de Pol

Theo Brinkman
Alkmaar

Het openingsfeest van het gerenoveerde AZ-stadion is zaterdagavond flink in het water gevallen. AZ speelde lange tijd een prima wedstrijd, maar werd uiteindelijk in het hemd gezet door PSV: 0-3.

Zo blijft PSV fier koploper in de eredivisie, met de volle winst na vier wedstrijden. Voor AZ was het al de tweede nederlaag in het prille seizoen. Eerder werd op de openingsdag verrassend verloren van RKC (1-0).

Na de openingsshow en een wervelende beginfase, met aanvallen over en weer, een goede kans voor AZ-spits Vangelis Pavlidis en een opstootje tussen Jordy Clasie en Mario Götze, viel het stadion in één klap stil door de 0-1 van PSV.

Een afstandsschot van Olivier Boscagli sloeg via de binnenkant van de paal in. Peter Vindahl, de bij AZ debuterende keeper, deed niet eens een poging de bal te stoppen. Duiken was ook zinloos geweest: Vindahl zou toch niet bij de bal hebben gekund.

(Tekst gaat door onder de foto)

Olivier Boscagli (midden) in extase na zijn prachtige openingsdoelpunt.© Foto ANP/Ed van de Pol

Wijzigingen

De basisplaats van Vindahl was niet de enige wijziging in de opstelling van AZ ten opzichte van de vorige wedstrijden. De verdediging was op drie plekken anders. Yukinari Sugawara, tot dusver dit seizoen de vaste rechtsback, was zijn plek kwijtgeraakt aan Aslak Witry, de Noorse aankoop.

De tweede wijziging was dat Pantelis Hatzidiakos in het centrum van de verdediging de plek van de licht geblesseerde Timo Letschert overnam. De derde verandering: Owen Wijndal maakte zijn rentree na lang blessureleed.

(Tekst gaat door onder de foto)

Peter Vindahl tijdens zijn eerste officiële wedstrijd voor AZ.© Foto ANP/Ed van de Pol

Kansen

De dreun van Boscagli kwam eventjes hard aan in het met 13.000 toeschouwers gevulde stadion – meer publiek mocht er vanwege de coronamaatregelen niet in – maar AZ herstelde zich goed. Het had in het vervolg van de eerste helft de betere kansen. De eerste was voor Jesper Karlsson, na een uitstekende pass van Fredrik Midtsjø. Karlsson schoot naast. Kort voor rust stond ook Pavlidis op het punt van doorbreken, ook hij na een pass van Midtsjø, maar hij controleerde de bal niet goed genoeg.

Beslissing

De beslissing viel twintig minuten voor tijd na een counter van PSV. Bruno Martins Indi liet Yorbe Vertessen wegdraaien en kon hem vervolgens niet bijhouden. Met een schot in de verre hoek maakte Vertessen er 0-2 van. In de slotfase maakte een andere invaller het nog erger voor AZ. Ritsu Doan werd amper gehinderd enkrulde de bal vanaf de rand van het strafschopgebied in de verre hoek. Voor de derde keer was debutant Vindahl geklopt.

AZ-PSV 0-3

14. Boscagli 0-1, 69. Vertessen 0-2, 83. Doan 0-3.

AZ: Vindahl; Witry, Hatzidiakos, Martins Indi, Wijndal (72. Sugawara); Midtsjø, De Wit, Clasie (81. Reijnders); Aboukhlal (72. Evjen), Pavlidis (67. Gudmundsson), Karlsson (81. Poku).

PSV: Drommel; Mwene, Ramalho, Obispo, Max; Van Ginkel (61. Gutiérrez), Götze, Boscagli; Madueke (55. Bruma), Zahavi (55. Doan), Gakpo (62. Vertessen).

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen