Twee vleermuizen gevangen in flatwoningen IJmuiden, dierenambulance laat ze met zender weer vrij

© Foto’s: Ko van Leeuwen

1 / 5
Internetredactie
IJmuiden

Twee vleermuizen zijn donderdagavond door medewerkers van de Dierenambulance Velsen gevangen in twee flatwoningen op de Schiplaan en de Kruisberglaan in IJmuiden. Vrijdagavond zijn de vleermuizen van zenders voorzien en vrijgelaten bij de vuurtoren.

De vleermuizen zijn op verzoek van de dierenambulance van een zender voorzien door techbedrijf Motus. Na het zenderen, meten en wegen zijn de dieren door dierenambulancemedewerkers Mitchell Rietdijk en Melissa Blok bij de vuurtoren weer vrijgelaten.

© Foto: Ko van Leeuwen

De zenders zijn niet veel groter dan een waterdruppel met een lange, dunne sprietantenne. Met de zender kunnen de zoogdieren gedurende enige tijd gevolgd worden. Dit in samenwerking met Wageningen University & Research. Na verloop van tijd laat de zender vanzelf los.

© Foto: Ko van Leeuwen

Het betrof twee vrouwelijke tweekleurige vleermuizen (Latijns: Vespertilio murinus). Van deze soort zijn op dit moment alleen concentraties bekend in Maarssenbroek en de provincie Groningen. De soort doet geen winterslaap op bekende locaties als De Moriaan in Nationaal Park Zuid Kennemerland en de Ruïne van Brederode in Santpoort-Zuid.

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen