Ruim 150.000 mensen op de been bij demonstraties Unmute Us; Amsterdam het drukst met 35.000 deelnemers [update] [video]

Westerpark, Amsterdam.© Foto’s: Jan ’t Hart

ANP/Internetredactie
Amsterdam

Aan de Unmute Us-protesten in tien steden hebben zaterdag volgens de organisatie meer dan 150.000 mensen deelgenomen. In Amsterdam zou veruit het grootste aantal op de been zijn geweest. De gemeente stelt dat daar 35.000 deelnemers aan de protestactie waren, in plaats van de verwachte 15.000.

Het werd uiteindelijk zo druk in Amsterdam dat de gemeente opriep om niet meer aan te sluiten. ’Kom hier niet naar toe’, luidde de boodschap op Twitter.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Initiatiefnemer van het protest Jasper Goossen noemt het door Amsterdam genoemde aantal van 35.000 overigens onzin. Hij stelt dat er’veel en veel meer’ mensen meeliepen. „Ik denk zelf dat 60.000 tot 80.000 mensen veel reëler is”, zegt hij. Volgens Goossen ging het om een momentopname en was de telling van de gemeente en de politie niet zo nauwkeurig omdat er later nog mensen zich bij de demonstratie aansloten toen deze al onderweg was.

Formule 1

De betogers eisten de onmiddellijke openstelling van evenementen en festivals. Volgens de organisatoren van het protest kan de sector gewoon open ’zonder dat de druk op de zorg exponentieel groeit’. Het bewijs daarvoor zien ze in evenementen als voetbalwedstrijden en de Formule 1 in Zandvoort. Hun oproep aan het kabinet luidt dan ook: „Stop de willekeur en open alle grootschalige evenementen.”

„De evenementenbranche heeft keer op keer aangetoond veilig evenementen te kunnen organiseren. Er kan 14 september dus geen ander kabinetsbesluit volgen dan volledige openstelling”, aldus directeur Ruben Brouwer van concertorganisator MOJO.

Strijdbaar

Goossen stelt dat de sfeer in Amsterdam zaterdag ’uitbundig, doch strijdbaar’ was. Er liepen veel mensen met borden door de stad met daarop soms ludieke teksten als „Total Eclipse of the Art”, een kwinkslag naar het nummer Total Eclipse of the Heart van Bonnie Tyler. „De creativiteit van de sector komt daarin terug”, vindt Goossen.

Westerpark, Amsterdam.© Foto: Jan ’t Hart

Westerpark, Amsterdam.© Foto: Jan ’t Hart

Op het Malieveld in Den Haag werden maximaal 5000 demonstranten verwacht. Daar werden ook veel Rotterdammers verwacht, omdat er in eigen stad geen ruimte was voor een protest.

In Maastricht meldde de gemeente zo’n 10.000 demonstraten. Veel deelnemers kwamen uit de carnavalswereld.

Ook in Groningen wandelden duizenden mensen door de binnenstad. Daarnaast reden er 25 wagens mee tijdens de mars, volgens de organisatie het grootste aantal van alle steden waar wagens meerijden. Vanaf de wagens werd muziek gespeeld en mensen zwaaiden met borden met teksten als ’Minder grappen meer House’ en ’Dit beleid klopt voor geen 1,5 meter’.

Westerpark, Amsterdam.© Foto: Jan ’t Hart

Westerpark, Amsterdam.© Foto: Jan ’t Hart

Andere demonstraties vonden plaats in Eindhoven, Enschede, Leiden, Tilburg, Nijmegen en Utrecht. Het is de tweede keer dat de evenementensector de straat op gaat, omdat na de eerste protestacties van 21 augustus, toen ruim 70.000 betogers en meer dan 2500 organisaties demonstreerden, een inhoudelijke reactie vanuit de overheid uitbleef.

Demonstratie in Leiden (video aangeleverd):

Westerpark, Amsterdam.© Foto: Jan ’t Hart

Westerpark, Amsterdam.© Foto: Jan ’t Hart

Meer nieuws uit Uitgelicht

Meest gelezen