Dansen en ’alle shit vergeten’ bij protest Unmute Us: ’Ik mis mijn uitlaatklep’ [video]

Deelnemers aan de protestmars Unmute Us.© ANP / Sem van der Wal

Annemarie de Jong
Amsterdam

Fles wijn in de hand, mooie kleren aan en uit je plaat gaan. Het protest Unmute Us voor heropening van de evenementensector is één groot feest. „Zóveel mensen. Echt fantastisch! Dit hebben we zo gemist”, zegt Amanda Duin (24) uit Uitgeest.

Met twee vriendinnen en tweelingzus Melissa is ze zaterdag naar het Westerpark in Amsterdam gekomen. Daarvandaan trekt de stoet dansend en springend rondom vrachtwagens met keiharde muziek door de stad. Overal protestborden met gevatte teksten. „Echt kippenvel, tranen in mijn ogen. Ik ben er gewoon emotioneel van.”

Melissa en Amanda Duin, Elisa van Zaane en Melanie Beentjes.© Foto Mediahuis

„Techno, milkshake, hardcore, urban, heerlijk. Jammer dat zo’n protest nodig is”, zegt Melanie Beentjes (23). „Waarom mogen festivals niet? Dat is allemaal buiten. Er is veel eenzaamheid en depressiviteit onder jongeren.” Zelf komt ze wel aan haar trekken. „Naar villafeesten op Ibiza geweest. Alsof er geen corona bestaat.”

Alleen Elisa van Zaane (23) is gevaccineerd. „Ik werk in de zorg.” De andere drie ’vertrouwen de vaccins niet’. „Maar als je een drankje wil doen en je moet je straks steeds laten testen, word je indirect wel verplicht.” Dan maar prikken? „Eigenlijk is dat de verkeerde reden.” Ze snakken naar heropening van het uitgaansleven. „Dan gaan we shotjes drinken met al onze vrienden en nieuwe mensen ontmoeten.”

Alle shit

„Ik wil mijn leven terug”, zegt Savine Labouchere (25) uit Bussum, die met vriendin Tommie Hardonk door de straten huppelt. Het protest ’voelt als verbroedering’. „We willen uitgaan en dansen. Dat is gezond, even het alledaagse vergeten. Alle shit van de wereld komt nu veel meer binnen.” Voor haar jongere broer vindt ze het erger. „Die is twintig en alles staat stil. Terwijl dat de mooiste tijd van je leven moet zijn.”

Tommie Hardonk en Savine Labouchere.© Foto Mediahuis

In de protestmars zit dj Marcel Meijer uit Anna Paulowna met een club vrienden op een grote feesttruck. „De boertjes uit de polder rijden mee tussen de grote namen”, glundert hij. „Waarom ik hier ben? We zijn helemaal klaar met ruim anderhalf jaar thuiszitten. Het duurt te lang. Hugo de Jonge had het over een summer of love, maar na elke persconferentie kon ik mijn agenda weer leeg vegen. Schiet mij maar lek, ik weet het echt niet.” In de evenementenbranche werken 101.000 mensen.

De Feestploeg van dj Marcel Meijer uit Anna Paulowna.© Foto Michel van Bergen

Meijer wil weer elk weekend op feesten, festivals en bruiloften optreden. „Daar hebben we waterdichte plannen voor, is compleet verantwoord. De overheid heeft met Fieldlab gekeken wat er kan. Nu draaien ze in België en andere landen met onze Fieldlabs en in Nederland kan niks.”

Vitaminen

Het protest noemt hij ’een vredelievend signaal richting Den Haag’. „De overheid heeft compleet schijt aan de evenementensector. Niemand snapt waarom. Ik ben onwijs trots op onze innovatieve, creatieve branche. Wij bedenken altijd leuke dingen om mensen te laten lachen en dansen. We zijn de beste vitaminen voor lichaam en geest.”

Festivalfan Angela Rosink (30) is het daar mee eens. „Ik mis mijn uitlaatklep. Dat geeft stress.” Ze werkt in de zorg en besefte dat het megadruk zou worden bij het protest en dat niemand afstand houdt. „Ik heb een knoop in mijn maag gehad, maar daar ben ik overheen gestapt. Ik vind het te belangrijk om hier te zijn. Ik vind de dubbele moraal heel schrijnend. Waarom kan de Formule 1 wel en een festival niet? Laat het uitgaansleven gereguleerd open gaan. Een coronapas? Vind ik niet erg.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Verspreid over tien steden gaan betogers de straat op. De organisatie achter Unmute Us doet melding van in totaal 150.000 demonstranten. Gemeenten schatten de opkomst lager in. Amsterdam is verreweg het drukst. Daar roept de gemeente rond half drie mensen op niet meer aan te sluiten.

Bren Rooseboom de Vries en vriendin.© Foto Mediahuis

Bren Rooseboom de Vries (27) uit Beverwijk kust en danst uitgelaten met zijn vriendin. „Ik ben hier voor het feestje! Zonder vaccineren en testen.” Een betoger geeft hem een knuffel. „Een bekende? Welnee joh. Dat mis ik juist van uitgaan, die saamhorigheid. Lekker lullen met Jan en alleman.”

Willem Engel

„Mooi. Die liefde, verbinding, expressie en vrijheid”, zegt voorman Willem Engel van Viruswaarheid bij het protest. Hij slaat een arm om actrice en model Dorien Rose Duinker.

Willem Engel en Dorien Rose Duinker.© Foto Mediahuis

Het kabinet zal de regels voor evenementen dinsdag niet versoepelen, zegt hij. „We zijn een bezet gebied.” Tijdens de coronacrisis is hij niet gestopt met feesten. „Ik geef je het adres van een feest vanavond in Muiderberg.”

Het kabinet zette na de ’discopiek’ deze zomer een streep door alle meerdaagse festivals met overnachtingen. Alleen voor eendaagse festivals met maximaal 750 bezoekers zijn uitzonderingen mogelijk. Nachtclubs, discotheken en andere dansgelegenheden moeten in elk geval tot 1 november gesloten blijven.

Rek eruit

De evenementensector hunkert naar goed nieuws. Na het eerste Unmute Us-protest van 21 augustus bleef het stil vanuit Den Haag. „De rek is eruit”, zegt Martijn de Jong uit Oosthuizen. Hij is niet tegen een coronatoegangsbewijs in het uitgaansleven. „Als mensen naar Azië vliegen laten ze zes prikken in hun reet zetten en nu doen ze ineens moeilijk over vaccineren.”

Hij mist het stappen. „Met vrienden spontaan afspreken in de stad en dan wel zien waar je eindigt. Nu is het om middernacht klaar. Ik heb nog een pakket tickets voor festivals liggen. Je kan er wel om huilen, maar ooit gaat we weer.”

Lees ook: Ruim 150.000 mensen op de been bij demonstraties Unmute Us; Amsterdam het drukst met 35.000 deelnemers [video]

Meer nieuws uit Uitgelicht

Meest gelezen