MHC Purmerend kan er na verbouwing de komende jaren weer tegenaan: ’Hoe je het ook wendt of keert, hockey blijft een meidensport’

Het vernieuwde clubgebouw werd afgelopen weekeinde feestelijk in gebruik genomen.

Het vernieuwde clubgebouw werd afgelopen weekeinde feestelijk in gebruik genomen.© Foto Erik Rietman

Jan Koning
Purmerend

Na het via de trap betteden van het nieuwe dakterras oploopt, valt onmiddellijk het naambordje op. Hierop prijkt de naam Kees de Korte-plein op. De vrijwilliger - die helaas is overleden - speelde een grote rol in het tot stand komen en de ontwikkeling van het nieuwe complex bij Mixed Hockey Club Purmerend. ,,Niet meer dan terecht als iemand zoveel voor de club heeft betekend.’’

Isabelle Vreeling, secretaris op de club, neemt plaats aan tafel midden op het complex van de Mixed Hockey Club Purmerend (MHPC). ,,Kees de Korte, inderdaad. Een man met een hart van goud. Hij was vanaf het begin betrokken bij de bouw van een nieuw clubhuis. Overigens was hij sowieso zeer betrokken bij de club. Net als zijn hele gezin. Vrijwilligers zoals Kees en al die anderen hebben een onmiskenbare rol gespeeld in het tot stand komen van het nieuwe onderkomen.”

Saamhorigheid

In het nieuwe clubhuis is een flink stuk aangebouwd en het dakterras is nieuw. Er is een extra kleedkamer bijgekomen en een ruime locker voor de keepersspullen. ,,Verder is er een ruimte waarin we trainingen kunnen geven en de kantine is volledig geupgrade waarin ook alles opnieuw is ingericht”, gaat Vreeling verder. ,,Het mooiste is nu dat we vanaf het Kees de Korte-plein met elkaar zicht hebben over alle velden en dus samen de teams kunnen aanmoedigen. Het is niet zo dat de verbouwing te maken heeft met de ledengroei. Het complex was vooral gedateerd met gebrek aan kleedruimte. Er loopt overigens nog een project om de bestaande kleedkamers te upgraden. Dan kunnen we er de komende jaren weer tegenaan.”

Met zo’n 530 leden is MHCP een middelgrote club binnen Purmerend. Hockey blijkt dus ook in de Marktstad onverminderd populair. ,,Ook tijdens de coronacrisis hebben we het ledenaantal goed in stand weten te houden. Dit met dank aan alle leden die de club trouw zijn gebleven. Hockey is gewoon een leuke teamsport. Het feit dat het een gemengde sport is - waarmee ik wil zeggen dat jongens en meiden samen op de club lopen - werkt ook mee. Dat zorgt voor een stukje gemoedelijkheid en sfeer. Daarbij denk ik dat de prestaties van de Nederlandse teams de laatste jaren, zowel bij de mannen als bij de vrouwen, ook zorgen voor een bepaalde aantrekkingskracht. Dat speelt zeker een rol.”

MHCP wil uiteindelijk naar een ledenaantal van 600 toe. Er is sinds kort echter een nieuwe kaper op de kust is. ,,We ondervinden de laatste tijd concurrentie van het meidenvoetbal. Want hoe je het ook wendt of keert, hockey blijft een meidensport. Jongens kiezen sowieso vaker voor voetbal. Om toch het gewenste aantal leden te halen - en vervolgens in stand te houden - organiseren we heel veel dingen met de club. Zowel voor de jeugd als bij de senioren. Zetten plezier altijd voorop. Natuurlijk streven we een goed niveau na, maar plezier is absoluut nummer een. Het sociale aspect, het leuk hebben met elkaar, dat is het voornaamste bij MHCP.”

Tweede klasse

Hoewel plezier dus voorop staat, is er de laatste jaren ook een flinke kwaliteitsinjectie gedaan in binnen de club. ,,Dit doen we door de trainers intern op te leiden”, stelt Pjotr Musch, een van de trainers. ,,We spelen nu derde klasse en willen zeker terug naar de tweede klasse waar we bij de mannen al spelen. Nog hoger is voor ons geen realistisch doel. We zitten in een hockeyrijke omgeving en de club is niet groot genoeg om een dergelijke ambitie na te streven. Als we kijken naar vergelijkbare vereniging doen we het al ontzettend goed. De uitdaging zit ’m nu vooral in de doorstroming van de jeugd naar de seniorenelftallen. We merken dat dit - sinds we de lijnen hebben uitgezet - zijn vruchten afwerpt. We hebben inmiddels ook meer seniorenteams. Dat is uiteraard van groot belang voor het voortbestaan van de club. We kunnen namelijk wel een mooie, nieuwe kantine hebben, maar er zullen toch ook genoeg senioren een drankje moeten drinken om de club financieel overeind te houden.”

Meer nieuws uit Sport Zaanstreek-Waterland

Meest gelezen