Tien dode eenden gevonden in de Wijdewormer

Een dode eend, mogelijk als gevolg van botulisme.© archieffoto

Koos Reitsma
Wijdewormer

In het westelijk deel van de Wijdewormer zijn tien dode eenden gevonden. Dat meldt de gemeente Wormerland. Ze zijn vermoedelijk gestorven aan de gevolgen van botulisme.

In juli en augustus werden ook al dode vogels aangetroffen in de gemeente, onder meer op een weiland aan de Barnde Molen bij Jisp en bij Oostknollendam. Volgens een woordvoerder van Wormerland waren deze zeer waarschijnlijk ook het slachtoffer van botulisme type c.

In ieder geval een van de eenden die werd gevonden aan de Barnde Molen bij Jisp was met botulisme type c was besmet. Dat werd duidelijk na nader onderzoek van het slachtoffer in een laboratorium.

Vooral vogels en vissen gaan dood als ze met botulisme type c in aanraking komen. Dit type botulisme is niet gevaarlijk voor mensen, maar wel voor bijvoorbeeld honden en koeien. Het gaat om een bacterie die bij hogere temperaturen snel vermeerdert en giftige stoffen uitscheidt.

De gemeente adviseert de dode vogels en vissen niet aan te raken en kinderen en huisdieren weg te houden bij mogelijk besmet water. De tien dode eenden die nu in de Wijdewormer zijn gevonden worden ook weer onderzocht, om met zekerheid vast te stellen of opnieuw sprak is van botulisme. De uitslag daarvan wordt volgende week verwacht.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.