Op een hypermoderne manier langs de stokoude monumenten van Schagen wandelen. En ze zijn op die website allemaal aan te klikken

Digitaal langs de monumenten wandelen via de website izi.travel.

Digitaal langs de monumenten wandelen via de website izi.travel.© Screenshot website izi.travel

Marten Visser
Schagen

Monumenten. Het zijn over het algemeen stokoude gebouwen. Maar dat betekent niet dat je ze niet op een hypermoderne wijze kunt bekijken.

Neem nou de binnenstad van Schagen. Staat vol met mooie oude gebouwen. Een deel er van is zaterdag 11 en zondag 12 september gratis te bezoeken. Museum Vreeburg, de Grote Kerk op de Markt, de Christoforuskerk en de Slottorens: wie nieuwsgierig is kan gaan kijken.

Website

Geen tijd of zin om naar Schagen te komen? Dan is de website izi-travel een uitkomst. Daar staat een complete wandeling op door het centrum van Schagen. Van de Grote Kerk op de Markt, naar logement de Gouden Engel en dan door naar de Trekpleister aan de Gedempte Gracht.

Beneden is er niet veel te zien, maar wie even omhoog kijkt ziet daar nog steeds de karakteristieke gevel van het uit 1875 stammende winkelpand. In totaal kun je op de computer langs 51 monumentale panden in de Schager binnenstad klikken. Bij elk pand krijg je informatie en gesproken tekst. Die fragmenten werden gemaakt met medewerking van Noordkop Centraal.

Gidsen

Wie toch liever met een gids door de stad wandelt, kan zaterdag overigens ook aan zijn trekken komen. Bij de Slottorens beginnen om twaalf, twee, drie en vier uur wandelingen. De gidsen vertellen over de historie van de stad, de monumenten, straten en andere verhalen en anekdotes. Als vergoeding vragen ze € 3,50 per persoon.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.