Van gemaal tot graftombe: bijna 140 monumenten te bezoeken in de regio Alkmaar

Een greep uit de deelnemende monumenten in de regio: boven (vlnr) Gemaal Eilandspolder in De Rijp, Wildemanshof in Alkmaar en de leeuw op de hekpaal van Landgoed Ter Coulster in Heiloo. Midden het oude raadhuisje van Schoorl (links) en het kerkje van Veenhuizen. Onder (vlnr) de protestantse kerk van Akersloot, het Regthuis in Oudkarspel en Huize Glory in Bergen aan Zee.

Een greep uit de deelnemende monumenten in de regio: boven (vlnr) Gemaal Eilandspolder in De Rijp, Wildemanshof in Alkmaar en de leeuw op de hekpaal van Landgoed Ter Coulster in Heiloo. Midden het oude raadhuisje van Schoorl (links) en het kerkje van Veenhuizen. Onder (vlnr) de protestantse kerk van Akersloot, het Regthuis in Oudkarspel en Huize Glory in Bergen aan Zee.© Archieffoto’s

Marjolein Elfring
Alkmaar

Waar de vlag wappert, kun je een kijkje achter de schermen nemen. Bijna 140 monumenten in de regio Alkmaar openen dit weekeinde hun deuren voor publiek.

Na een jaar ’coronapauze’ is hij zaterdag en zondag terug van weggeweest: de jaarlijkse Open Monumentendag. Bezienswaardige panden en andere monumenten in heel Nederland bieden de bezoekers een kijkje achter monumentale gevels, in tuinen en parken.

Als je in Heiloo (15 monumenten) landgoed ter Coulster bezoekt, vergeet dan niet ook de twee 17e-eeuwse leeuwen met familiewapens op de pilaren van het toegangshek te bekijken. In de gemeente Castricum zijn twaalf monumenten te bezichtigen, waaronder het kerkje van Akersloot met houten geveltoren en de naastgelegen begraafplaats.

Het kerkje van Veenhuizen met de graftombe van Reinout van Brederode is een van de twee deelnemende monumenten in Heerhugowaard en in de gemeente Langedijk (6 monumenten) is het Regthuis in Oudkarspel een van de oudste en mooiste panden.

In de gemeente Bergen (42 monumenten) prijken onder meer het oude raadhuisje van Schoorl en Huize Glory in Bergen aan Zee op de lijst.

Voor meer informatie en het programma: www.openmonumentendag.nl.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen