Nieuw stadion moet ambities van FC Volendam kracht bijzetten: ’Uitgroeien tot stabiele eredivisieclub’

© Illustratie FC Volendam

Theo Brinkman
Volendam

Dat FC Volendam sportieve ambities heeft, was de laatste jaren al duidelijk. Maar ook op andere terreinen wil de club niet stil blijven staan. Een nieuw, modern stadion aan de rand van het dorp is nu het doel.

FC Volendam slingerde woensdag ideeën voor een nieuw stadion de wereld in. Een stadion met ’tenminste tienduizend plaatsen’, waarin ook evenementen en concerten kunnen worden gehouden. Het moet ’het gezelligste stadion van Nederland’ worden. „Zeg maar het laagdrempelige alternatief voor AZ en Ajax”, aldus de club.

Het stadion zou wat FC Volendam betreft aan de rand van het dorp kunnen komen, bijvoorbeeld in de Purmer - de weilanden langs de weg vanuit Purmerend naar Edam en Volendam.

Zie ook: Jan Smit over de stadionplannen: ’We geven hier een voorzet voor open doel’

Warmmaken

Met de lancering van de ideeën lijkt FC Volendam vooral de gemeente, ondernemers en de dorpsgemeenschap warm te willen maken. De club zal het immers niet in zijn eentje voor elkaar kunnen krijgen. De gemeente zou vooral blij moeten zijn met de grond die vrijkomt in de dorpskern - de grond waarop het huidige stadion staat.

„De ruimte die FC Volendam en eventueel de RKAV zouden achterlaten in het centrum van het dorp, biedt bijzondere mogelijkheden. Het zou een unieke situatie zijn, dat zo’n groot oppervlak in het dorpshart opnieuw kan worden ontwikkeld.

Promoties en degradaties

FC Volendam staat bekend als club die pendelt tussen eredivisie en eerste divisie. Promoties en degradaties wisselden elkaar in hoog tempo af in de clubgeschiedenis. De laatste promotie is nu echter alweer een behoorlijke tijd geleden. De club speelt al sinds 2009 onafgebroken in de eerste divisie.

Heracles en AZ

Voor de clubleiding is dat geen reden om zich neer te leggen bij een rol op het tweede plan. „We willen uitgroeien tot een stabiele eredivisieclub. Dat klinkt als een droom, maar waarom zou het niet kunnen? Kijk naar Heracles en AZ. Die kwamen ook van héél ver”, meent het bestuur van FC Volendam. „Een nieuw stadion is min of meer noodzakelijk voor die ambitie.”

© Illustratie FC Volendam

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.