Investering van 18 miljoen euro lonkt voor Westfries Museum. Politiek lijkt te kiezen voor ’duurste én beste variant’ verbouwing en uitbreiding

Het Westfries Museum aan de Roode Steen wil al geruime tijd verbouwen en uitbreiden.

Het Westfries Museum aan de Roode Steen wil al geruime tijd verbouwen en uitbreiden.© Archieffoto

Paul Gutter
Hoorn

Het Westfries Museum kan voorzichtig achterover leunen in aanloop naar de raadsvergadering op 21 september. Een raadsmeerderheid tekent zich af voor het plan om 18 miljoen euro te steken in de verbouwing en uitbreiding van het museum aan de Roode Steen.

Veel fracties lieten deze week in de raadscommissie doorschemeren dat hun voorkeur uitgaat naar de duurste variant. Van de gemeente vergt dit een investering van ruim 14 miljoen, naast subsidies en eigen middelen van het museum.

In de ogen van deskundigen en het college is de duurste ook de beste variant. Naast het onvermijdelijke herstel van de fundering, verduurzaming, beter toegankelijk maken en het samenvoegen van het museum met Roode Steen 15, worden in dit plan ook twee kelders gemaakt voor onder meer de wisselexpositieruimte en een presentatieruimte.

Die optie vinden ook veel raadsfracties het beste. Alleen Menno Jas (DRP) nam klip en klaar afstand van het ’megalomane plan’. ,,De miljoenen die in de bodemloze put van het Westfries Museum verdwijnen zijn aan de belastingbetaler niet uit te leggen.’’

Pompen

Behalve DRP - dat liet weten geen enkele variant te steunen - zijn er meer fracties die nog steeds worstelen met de vele miljoenen die Hoorn in het West-Fries Museum wil pompen.

Onder hen het CDA, waarbij fractievoorzitter Dick Bennis zich realiseert dat bepaalde investeringen in het museum onvermijdelijk zijn, maar die de ogen toch ook niet wil sluiten voor de belabberde financiële situatie van Hoorn.

Het uitstel van het raadsbesluit - dat eigenlijk al in juni genomen zou worden - heeft daarbij niet geholpen. ,,Het dilemma van de financiën is in die extra maanden niet minder geworden, eerder somberder’’, aldus Bennis, die toch weer voorzichtig opperde om eerst alleen ’onder de grond’ aan de slag te gaan.

’In de knel’

Samen met Jeroen van der Veer (Sociaal Hoorn) wilde Bennis ook van wethouder Samir Bashara weten welke andere ambities er bij een positief besluit voor het museum ’in de knel’ komen als Hoorn later dit jaar de gemeentebegroting moet vaststellen. Daarop bleef Bashara het antwoord schuldig. ,,Dit plan past binnen de begroting zoals we die nu doorgerekend hebben, maar je kunt het geld maar één keer uitgeven.’’

Afhankelijk van allerlei factoren kunnen er altijd weer nieuwe tegenvallers komen, aldus Bashara. ,,Dus ik kan u niet beloven dat we straks geen tekorten hebben. Overigens betekent een tekort in het ene domein niet, dat je een uitgave in het andere domein niet zou moeten doen.’’

Op die lijn zitten fracties als VVD, GroenLinks, D66, Hoorn Lokaal, PvdA, ChristenUnie en (in meerderheid) Éénhoorn. Faseren van de plannen brengt volgens hen uiteindelijk alleen maar extra kosten met zich mee. Zij willen de beste variant voor het museum, omdat met ’deze trekpleister van formaat’ straks 70.000 bezoekers naar Hoorn gelokt worden en dat is goed voor de stad.

Citymarketing

De suggestie van John Halsema (Hoorn Lokaal) om vier jaar lang 100.000 euro uit het budget voor citymarketing aan de verbouwing en uitbreiding van het museum te besteden, vonden veel fracties dan ook het onderzoeken waard.

Fractie Tonnaer, met zes zetels de grootste in de raad, sprak ook nog geen voorkeur uit voor een variant. Fractievoorzitter Roger Tonnaer is nog altijd niet overtuigd van nut en noodzaak van de kelders, verplaatsing van de entree en wil bovendien geen eigen horeca bij het museum.

De gemeenteraad neemt op dinsdag 21 september een definitief besluit.

Lees ook: Raad stelt besluit over vernieuwing Westfries Museum uit na storing bij uitzenden raadsvergadering en Directie Westfries Museum wil acht ton tot 1,1 miljoen uit erfenis Le Cocq gebruiken voor vernieuwing, mits voor duurdere varianten wordt gekozen

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen