Een polder vol met windturbines. Lelijke dingen, die ’zwaaipalen’, vinden de meesten. Maar met een opkomend zonnetje er achter is alles anders

Windturbines in de Wieringermeer, gezien vanaf de Zwinweg bij Wieringerwaard.

Windturbines in de Wieringermeer, gezien vanaf de Zwinweg bij Wieringerwaard.© Foto George Stoekenbroek

Van onze verslaggever
Wieringerwaard

Eerst was het water, toen werd het polder.

Land van ruimte en vergezichten. Land van eindeloze akkers, waar de landbouwer de baas was. De Wieringermeerpolder is nog steeds van de boer, maar hij moet het domein steeds vaker delen.

Met enorme blokkendozen waar duizenden servers staan te zoemen om ons digitale leven in de lucht te houden. En met windturbines. Vooral met windturbines. Waar je ook kijkt in de polder: geen vergezicht meer zonder zo’n zwaaipaal.

Vraag in de regio wie ze lelijk vindt en bijna iedereen steekt zijn vinger op. Maar heel soms komt er een fotograaf die er met een andere blik naar kijkt. Zoals George Stoekenbroek, woensdagmorgen in alle vroegte.

Geen beste dag voor de turbines. Nauwelijks wind, dus stroom wordt er niet opgewekt. Wel een goede dag voor de fotograaf. Stilstaande wieken en een prachtig oranje opkomende zon. Da’s een fijne combinatie. De foto is genomen om zeven uur in de morgen, op de Zwinweg tussen Wieringerwaard en Anna Paulowna.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.