Minder appartementen naast Verlosserkerk in Bussum; gemeentelijk monument moet stralend middelpunt blijven

Naast de Verlosserkerk komt nieuwbouw met circa 35 appartementen.

Naast de Verlosserkerk komt nieuwbouw met circa 35 appartementen.© Archieffoto Studio Kastermans/Danielle van Coevorden

Joyce Huibers
Bussum

Geen vijftig maar zo’n 35 appartementen moeten er komen op het terrein van de Verlosserkerk op de hoek Ceintuurbaan en H. A. Lorentzweg in Bussum. Na overleg met onder andere de buurt worden de twee te realiseren appartementengebouwen kleiner en lager.

De nieuwbouw aan de kant van de Ceintuurbaan krijgt drie woonlagen en wordt maximaal tien meter hoog. Aan de kant van de Koekoeklaan komen vier bouwlagen met een maximale hoogte van dertien meter. De appartementengebouwen komen aan weerszijden van de huidige kerkzaal, een gemeentelijk monument dat behouden moet blijven. Van de bijbehorende woning en het zalencentrum is dat nog niet duidelijk.

Krimpend ledenaantal

De Verlosserkerk is eigendom van de Protestantse gemeente in Bussum (PGB). Door het krimpende ledenaantal heeft de kerkgemeente besloten dit gebouw af te stoten. Samen met de gemeente en andere belanghebbenden is een ambitiedocument opgesteld dat aangeeft binnen welke kaders op het terrein nieuwbouw mag plaatsvinden.

Eisen van de gemeente zijn dat minimaal een derde van de woningen binnen het betaalbare huursegment wordt gerealiseerd. Het liefst in samenwerking met een woningbouwcorporatie. Daarnaast wil Gooise Meren dat de kerk haar maatschappelijke functie behoudt, bijvoorbeeld als wijkontmoetingsplek eventueel in combinatie met zorg of andere woonvormen.

Groen dak

Verder is overeengekomen dat de architectuur van de kerkzaal zo rustig mogelijk is en dat deze de uitstraling van de kerk versterkt. Het gemeentelijk monument moet het stralende middelpunt blijven. De nieuwe appartementen worden verder aardgasvrij, krijgen zonnepanelen en indien mogelijk een groen dak. De buitenruimte moet een parkachtige uitstraling krijgen en parkeren moet voor honderd procent op eigen terrein worden opgelost. In het geval van een half verdiepte parkeerplaats, mag de bouwhoogte van tien en dertien meter met maximaal anderhalve meter worden verhoogd.

Het ambitiedocument ligt inmiddels ter inzage. Later dit jaar neemt de gemeenteraad hierover een besluit. Daarna zal de PGB de Verlosserkerk te koop aanbieden.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen