Premium

Hilversummer Ruben Lundgren probeert in zijn fotoboek de soms vreemde realiteit van China te laten zien

Het beeld van een jonge Mao Zedong, dat pas tien jaar geleden werd gebouwd, staat op Orange-eiland in Changsha, een metropool niet ver van zijn geboorteplaats Shaoshan in de provincie Hunan. Het monument is 32 meter hoog en stelt de partijvoorzitter voor als een man vol jeugdig elan. Met stenen haar dat eruitziet alsof het in de wind speelt, is de buste gebaseerd op Mao's uiterlijk rond 1925.

Het beeld van een jonge Mao Zedong, dat pas tien jaar geleden werd gebouwd, staat op Orange-eiland in Changsha, een metropool niet ver van zijn geboorteplaats Shaoshan in de provincie Hunan. Het monument is 32 meter hoog en stelt de partijvoorzitter voor als een man vol jeugdig elan. Met stenen haar dat eruitziet alsof het in de wind speelt, is de buste gebaseerd op Mao's uiterlijk rond 1925.© Ruben Lundgren

Bert-Jan van Oel
Hilversum/Beijing

Bij de opening van de tentoonstelling ’China dreams’ in Museum Hilversum kon Ruben Lundgren, een van de exposanten, niet aanwezig zijn. De Hilversummer (38), al veertien jaar residerend in Beijing, werd voor zijn geplande reis gedwarsboomd door strenge coronamaatregelen. In het museum, met ook werk van documentairemaker en fotograaf Ruben Terlou en de fotografe Xiaoxiao Xu, is het nieuwe fotoboek van Lundgren nu te verkrijgen. Vandaar toch nog even een interview, een ’zoomgesprek’ tussen Beijing en het Gooi.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen