De vleermuizen verhuizen. Magentazorg verbouwt, maar bouwt nieuwe kastjes. ’Iedere zomeravond bij schemering is het een prachtig schouwspel wanneer ze in actie komen’

Het nieuwe onderkomen voor de vleermuizen aan de gevel van Oudorperzand.

Het nieuwe onderkomen voor de vleermuizen aan de gevel van Oudorperzand.© foto aangeleverd

Van onze verslaggever
Alkmaar

Twaalf tijdelijke verblijfskasten voor vleermuizen hangen er aan gevels van omwonenden van Revalidatiecentrum Magentazorg in Oudorp.

Daarnaast zijn 20 verblijfskasten geïnstalleerd aan de gevel van de naburige woonzorglocatie van Magentazorg: Oudorperzand. Met de inzet van de verblijfskasten biedt de buurt, gedurende de bouw van het nieuwe revalidatiecentrum van Magentazorg, een verblijf aan de vleermuizen die zijn gehuisvest in het huidige pand van het revalidatiecentrum.

Sloop

De werkzaamheden van het nieuwe revalidatiecentrum van Magentazorg zijn in volle gang. Naar verwachting zal het nieuwe revalidatiecentrum medio 2022 opengaan. Daarna volgt de sloop van het huidige revalidatiecentrum. Ter voorbereiding van de sloopvergunning voor het huidige pand aan de Jupiterstraat is, in het kader van de Wet Natuurbescherming, een ecologisch onderzoek uitgevoerd naar aanwezige flora en fauna. Uit dit onderzoek blijkt dat het huidige pand, naast een tijdelijk verblijf voor revalidanten, ook een verblijf biedt aan een aantal vleermuizen.

Uitwijkplekken

Met de sloop van de huidige locatie, verdwijnt dit voor deze vleermuizen. In de nieuwe locatie, die wordt gerealiseerd naast het huidige gebouw, worden permanente voorzieningen opgenomen voor de vleermuizen. Tot zijn er tijdelijke uitwijkvoorzieningen beschikbaar voor de vleermuizen. Een ecoloog heeft in opdracht van Magentazorg de ideale uitwijkplekken in kaart gebracht.

Enthousiast

De zorgorganisatie heeft omwonenden gevraagd om in het welzijn van de vleermuizen, een tijdelijke verblijfskast aan de gevel te plaatsen. Buurtbewoner Paul Tuijnman hoorde van het initiatief en was direct enthousiast over het plaatsen van een tijdelijke verblijfskast: ,,Iedere zomeravond bij schemering is het een prachtig schouwspel wanneer de vleermuizen in actie komen. We vinden het heel leuk dat we hiervan kunnen blijven genieten.”

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen