Brandweer onderzoekt relatie kortsluiting zonnepanelen en brandend dak in Hoofddorp

Het verwoeste dak.© Foto HDC Media

Bart Josten
Hoofddorp

De brandweer onderzoekt twee grote branden in Hoofddorp aan de Hoofdweg en Laan van York. Bij die laatste brand kijkt Team Brandonderzoek of een mogelijke kortsluiting bij de zonnepanelen de oorzaak van de brand is.

Het dak van een aantal rijtjeshuizen aan de Laan van York stond zondag in brand. Carla Ras, een bewoner van een van die rijtjeshuizen, heeft het vermoeden dat de brand is ontstaan door een kortsluiting bij de zonnepanelen op het dak. Het Team Brandonderzoek verwacht dat het onderzoek binnen een paar dagen is afgerond.

De zonnepanelen op het dak maakten het blussen gecompliceerd. Ras: „Het duurde zo lang. De brandweer was al een tijd bezig toen ze mij vertelden dat het nog zeker een uur ging duren.”

Gelukkig kwam er niemand in gevaar bij de brand, zegt Ras. Alleen de buitenkant van de huizen heeft schade. Ras: „Bij de buren is het erger. Zij kunnen nu door het dak heen kijken.”

Vlammenzee

Een paar uur eerder was er ook nog een brand aan de Hoofdweg. De brandweer rukte met groot materieel uit. Ook korpsen in de omgeving hielpen mee met blussen. Het vuur richtte een grote ravage aan. Vanaf de straat is te zien dat de metalen loods nu helemaal zwartgeblakerd is.

Bij de brand kwam veel rook vrij, omwonenden werd geadviseerd om ramen en deuren gesloten te houden. De loods stond in een achtertuin en de vlammenzee kwam ook dicht bij de ramen van de aangrenzende woning. De eigenaar van de loods huivert nog als hij aan de brand terugdenkt: „Ik ben er erg van geschrokken, de vlammen kwamen dicht bij mijn slaapkamer.”

De afgebrande loods zat vol met spullen. Hoe de brand is ontstaan, weet de bewoner niet. Dit moet ook nog worden onderzocht door het Team Brandonderzoek.

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen