Van stofzuigerslang tot schoenen: van alles wordt uit de natuur geplukt tijdens World Cleanup Day

Achtergelaten afval in het groen. Tijdens de World Cleanup Day is het de kunst om zoveel mogelijk op te ruimen.

Achtergelaten afval in het groen. Tijdens de World Cleanup Day is het de kunst om zoveel mogelijk op te ruimen.© Archieffoto Hielco Kuipers

Petra Bies
Julianadorp

Met buurtbewoners samen het zwerfvuil uit het plantsoen plukken of het strand afspeuren naar rotzooi? Dat is waar het om draait tijdens de World Cleanup Day op zaterdag 18 september. In de Noordkop zijn al een paar groepsacties aangemeld.

Bij de strandhuisjes in Julianadorp mogen de handen uit de mouwen tussen twaalf en vier uur. Bij de receptie in het midden van de huisjesrij kan een opruimset worden opgehaald.

Op Wieringen kan om twaalf uur worden aangehaakt voor een opruimronde over het wad, met als startpunt het vogelkijkpunt aan de Normerweg. ,,Het wad is prachtig werelderfgoed. Helaas komt door de stroming van de zee hier veel afval terecht: van stofzuigerslangen en visnetten, tot schoenen en zelfs brokstukken van een vliegtuig. Wat de mens heeft gedumpt, legt de zee op en langs het wad neer,’’ motiveren de organisatoren hun actie.

(De tekst gaat verder onder de foto)

In de eigen straat, op het strand of in het park: overal kunnen opruimers aan de slag.

In de eigen straat, op het strand of in het park: overal kunnen opruimers aan de slag.© Schermafbeelding

Iedereen kan zo’n opruimactie opzetten en dat doorgeven aan de landelijke organisatie. Wie mee wil doen, kan zich via diezelfde site (www.worldcleanupday.nl) aanmelden.

World Cleanup Day vindt zijn oorsprong in Estland. In 2008 verenigden vijftigduizend mensen zich om overal in het land op te ruimen. Het is uitgegroeid tot een wereldwijd initiatief, ondersteund door de Plastic Soup Foundation.

Naast de openbare opruimacties, zijn er vanuit de Noordkop ook al enkele besloten groepen aangemeld. Daarbij gaat het om vakantieparken en een school. Omdat onderwijsinstellingen op zaterdag gesloten zijn, is de opruimdag voor de schooljeugd op woensdag 15 september.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.