’Water in Heemskerk mag schoner en gezonder’, begin ermee op 18 september

Park Assumburg Oud-Haerlem .

Park Assumburg Oud-Haerlem .© archieffoto ronald Goedheer

Eric Kok
Heemskerk

,,Het water in Heemskerk mag schoner, gezonder en biodiverser’’, zegt Karen Jonker van het project Groenspoor. Het park bij kasteel Assumburg staat daarom op zaterdag 18 september in het teken van water.

Deze waterdag valt samen met World Cleanup Day, een dag waarop mensen over de hele wereld samen zwerfafval opruimen. ,,Overal waar je afval weghaalt, kan immers weer een plantje groeien’’, zegt Jonker. In het park wordt een afval-run gehouden. Het doel: sportief bezig zijn en tegelijkertijd planten en dieren bevrijden van afval. Iedereen bepaalt zijn eigen tempo en afstand. Bij het inleveren van het verzamelde afval wordt een finish-foto gemaakt.

Ook is er een ’Bloeiende bermen wandeling’. In Heemskerk worden steeds meer bermen niet gemaaid. Sommige mensen ergeren zich eraan, maar het heeft een reden. Een expert legt dat uit tijdens de wandeling die ongeveer een uur zal duren.

Modelboten

Het IVN heeft een kraam in het park, waar gespeurd wordt naar leven onder water. Een schep modder vertelt veel over leven op de bodem. Zo kun je insecten ontdekken, maar ook plantjes, larven, vissen en kikkers. Amfibie-expert Edo Goverse speurt met wie wil in de sporen van kikkers en vissen. Daarnaast kunnen kinderen met hengelsportvereniging Het Snoekje leren vissen met respect voor de natuur en kunnen jongeren modelboten besturen bij de kraam van Scheepsmodellengroep IJmond.

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier biedt in het park informatie over natuurvriendelijke oevers, ecologisch beheer en gifvrij tuinieren. Inwoners kunnen een zakje bloemzaad ophalen op vertoon van een foto met verzameld afval. Plannen voor schoon en gezond water in Heemskerk worden hier gedeeld. De gemeente informeert wat inwoners zelf kunnen doen om hun woonplek gezonder en duurzamer te maken. Ze kunnen zich hier ook inschrijven voor een regenton met korting.

Programma Waterdag

12 uur Opening door wethouder Brouwer, samen met de scouts van Graaf Floris V en Hellen Keller, bij het Koetshuijs.

12-15 uur Informatiemarkt in Park Assumburg.

13 uur Afval-run, start op plein voor kasteel Assumburg.

14 uur Bloeiende bermen wandeling, start op plein voor kasteel Assumburg.

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen