Harthulp is een succes in Heerhugowaard: hogere overlevingskans na hartstilstand, dankzij investeringen in AED’s en het werven van burgerhulpverleners

Roel van Leeuwen
Heerhugowaard

De campagne voor het werven van burgerhulpverleners in Heerhugowaard is een succes gebleken. Binnen de gemeente zijn er nu 710 burgerhulpverleners en dat is volgens de gemeente voldoende voor een dekkend netwerk.

De gemeenteraad heeft naar aanleiding van een initiatiefvoorstel van D66 in 2019 besloten te investeren in een dekkend netwerk van zowel AED’s (automatische externe defibrillator) als burgerhulpverleners.

Afgelopen jaar is hier echt werk van gemaakt en is er in samenwerking met de Veiligheidsregio een campagne gestart voor het werven van burgerhulpverleners. De richtlijn voor het aantal burgerhulpverleners per gemeente is 1 procent van het aantal inwoners. Voor Heerhugowaard betekent dit dat er 587 burgerhulpverleners nodig zouden moeten zijn.

Met 710 burgerhulpverleners is dat aantal ruimschoots overtroffen en is de doelstelling gehaald.

Daarnaast heeft het college geïnvesteerd in de aanschaf van vijf AED’s inclusief buitenkast en nog eens in drie buitenkasten. In totaal zijn er nu in de gemeente 56 AED’s, waarvan er 29 in het beheer zijn van de gemeente Heerhugowaard. Verschillende bedrijven en organisaties hebben hun AED - na een oproep hiertoe - beschikbaar gesteld.

Volgens de gemeente wordt door het feit dat er nu een dekkend netwerk is de overlevingskans na een hartstilstand vergroot. Bij een hartstilstand is het van groot belang dat er binnen zes minuten een AED kan worden ingezet.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen