De kilometerteller van Jan en Ilse passeert de 25.000 kilometer. ’Nederland is echt een prachtig fietsland’

De 25.000 kilometer is aangetikt.

De 25.000 kilometer is aangetikt.© Foto aangeleverd

Jan Koning
Edam

Jan van de Nes (61) en Ilse van Rijn (54) uit Edam fietsten samen maar liefst 25.000 kilometer. ,,En dat zonder de huidige, elektronische versterking, hè”, zegt Jan. De fietsroutes brachten ze door een groot deel van Europa om uiteindelijk gewoon weer te eindigen in hun woonplaats Edam.

De fietstochten van Jan en Ilse beginnen eigenlijk een beetje noodgedwongen. Het stel krijgt er echter zoveel lol in dat hun kilometerteller na acht jaar fietsvakanties afgelopen week de 25.000 kilometer aantikt.

Ilse kampt met lipoedeem, een chronische aandoening die vetophoping veroorzaakt. ,,Daar kun je niets aan doen, maar door deze aandoening werden mijn benen steeds dikker. Daardoor heb ik ook artrose in mijn knieën gekregen. Een behandeling heeft wel geholpen maar lopen blijft voor mij heel moeilijk. Daar moeten we met stedentrips, waarbij je toch al snel grote stukken wandelt, wel rekening mee houden. Fietsen gaat wel en daarom pakken we dan ook meer dan gebruikelijk de fiets.”

Van de nood hebben Jan en Ilse een deugd gemaakt en ze zijn écht gaan fietsen. De eerste gezamenlijke fietstour wordt een rondje Brabant. Jan: ,,Op de nieuwe fietsen en bepakt en bezakt met fietstassen van stad naar stad. Dat beviel dusdanig goed dat we van lieverlee meer zijn gaan fietsen.”

(Tekst loop door onder foto)

Ilse op de fiets.

Ilse op de fiets.© Foto aangeleverd

Ilse: ,,Niet alleen meer, maar ook verder. We kwamen er al snel achter dat fietsen samen gewoon ontzettend leuk is om te doen. Tijdens de route kom je langs allerlei dingen waar je het samen over kunt hebben. Je maakt herinneringen met z’n tweeën en dat is ontzettend leuk.” Jan: ,,Je moet samen leren fietsen. De een is namelijk iets sterker dan de ander, maar de bedoeling is dat je zo fietst dat het voor allebei leuk is. Het heeft niet alleen met snelheid te maken, maar ook met de afstand. Je moet met elkaar een beetje afstemmen wanneer je gaat stoppen. En wanneer er wind staat, moet de sterkste even op kop. Dan moet je natuurlijk wel uitkijken dat je niet te hard gaat. Want voor je het weet, kijk je achterom en is de ander weg”, lacht Jan.

Bommelding

Tijdens de talloze fietstours door Nederland en Europa hebben ze veel beleefd. Jan: ,,We boeken vaak langere fietsweekenden van drie à vier dagen. Soms vanuit een hotel, maar vaak van plek naar plek. We hebben bijvoorbeeld de Vlaanderen Fietsroute gereden. Dat is achthonderd kilometer door Vlaanderen waarop je het laatste gedeelte op het terrein van de Ronde van Vlaanderen komt.” Ilse, lachend: ,,Toen werd het wel een beetje lastig, maar ik heb mezelf er goed doorheen geslagen. We zijn ook een keer langs de Loire gefietst langs al die kastelen. Prachtig. De weg ernaar toe verliep echter wel iets anders dan verwacht. Onderweg vanaf Roosendaal moesten we plotseling de trein uit. Er was een bommelding. Later bleek het een verward iemand te zijn, maar dat was wel even schrikken.”

(Tekst loop door onder foto)

Ilse: ,,Je maakt herinneringen met z’n tweeën en dat is ontzettend leuk.’’

Ilse: ,,Je maakt herinneringen met z’n tweeën en dat is ontzettend leuk.’’© Foto aangeleverd

Een fietstocht vanaf de bron van de Elbe of door het centrum van Parijs. Jan en Ilse zijn overal geweest. Soms georganiseerd. Jan: ,,Dat kan in groepsverband zijn, maar ook individueel. Wij kiezen vaak voor het laatste. Je komt samen echt op de mooiste plekken. Vooral ook in Nederland, want sommigen vergeten wat een prachtig fietsland Nederland is.” Ilse: ,,Het meeste hebben we dan ook hier in Nederland gefietst. De mooiste plekjes? Ik vind Twente en de Achterhoek toch wel echt fantastisch en het rivierengebied bij Gorinchem en Woudrichem.” Jan: ,,Ik vind heel veel mooi, maar de Hanzesteden Deventer, Zwolle, Zutphen, Heusden en Breda en Bergen op Zoom zijn geweldig.”

De laatste route die het stel fietste was de Waterlinieroute. ,,Die is nieuw. Deze begint in Bergen op Zoom en eindigt heel toevallig om de hoek, bij het Fort bij Edam. Tijdens onze tochten in Nederland logeren we vaak bij mensen thuis. Dat doen we via Stichting Vrienden op de Fiets. Een organisatie waar je voor acht euro per jaar lid kan worden. Soms slaap je op een kamertje, maar wij kijken meestal voor een tuinhuisje. We hebben ook weleens in een pipowagen geslapen en laatst in Nauerna op een enorme woonboot. We hebben eigenlijk nog nooit een slechte ervaring gehad.”

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Meest gelezen