Vriendenploeg van Bears blijft zichzelf maar verrassen en is koploper na zege in derby tegen Herons

© Martin de Haan

Robin Kaandorp
Heerhugowaard

Het is de kleinste club in de tweede klasse en heeft de beschikking over een in omvang bescheiden selectie, maar dat blijkt Bears weinig te deren. Waar het de afgelopen jaren vaak nog spannend was, won de Bergense ploeg nu juist vrij eenvoudig van Herons. Het werd op De Vork 6-12.

En dat betekent dat Bears nu al vier duels gewonnen heeft en na drie promoties in vier jaar blijken de Bergenaren ook op het derde niveau van Nederland prima mee te draaien. Er moeten nog wat wedstrijden gewonnen worden, maar speculeren over een vierde stap omhoog gebeurt al wel een beetje, vertelt winnend coach Kay van Schie. ,,Er zijn binnen onze ploeg zeker jongens die dat wel ambiëren, maar als je naar de eerste klasse zou gaan, heb je een grotere selectie nodig en dan is het de vraag of het nog zo leuk blijft als dat het nu is.”

Want het bevalt Bears prima in deze klasse. ,,Dit soort wedstrijden zoals tegen Herons en Alcmaria zijn de mooiste. Er is altijd een gezonde rivaliteit en het is een paar minuten in de auto. Wat dat betreft is deze klasse dit jaar helemaal ideaal, want de verste ploegen krijgen we ook nog eens allemaal thuis.”

Qua geluk zit het ook niet tegen, want het treffen tegen titelfavoriet HCAW 3 werd vanwege de regen gestaakt en moet worden overgespeeld. ,,Die wedstrijd speelden we slecht en stonden we ver achter, maar ze zijn niet onverslaanbaar. We hebben ze zelfs al eens geklopt.”

In de zondagse derby hebben beide teams personele problemen. Herons lost het op door oudgedienden en jong talent op te roepen. Die luxe heeft Bears niet en met precies negen man wordt het duel. ,,Maar ons algehele niveau is wel vrij constant, zeg maar. Er is geen groot onderling verschil tussen de spelers. Daarnaast zijn we een heel hechte ploeg, die ook buiten het honkbal veel met elkaar optrekt. Het is in zekere zin redelijk vrijblijvend, maar we gaan er wel echt voor.”

Dat blijkt ook in het drieënhalf uur durende treffen in Heerhugowaard. Aanvankelijk valt er nog weinig te zeggen over welke kant het op zal gaan. Bears loopt uit naar 2-4, maar Herons buigt dat om naar 5-4. Daar blijft het echter bij voor de ploeg van Mitchell Berghmans. De coach zet niet minder dan vijf pitchers in, onder wie twee veteranen en een jeugdspeler. Bijzonder is dat zoon Mika Kistemaker zijn vader Richard komt aflossen op de heuvel en in zijn korte optreden al laat zien een flinke belofte te zijn.

Bears blijkt echter over de hele linie meer ’steady’ dan de thuisploeg. Pitchers Hidde Brocken (6 innings) en Alex Marcussen (3 innings) geven weinig weg, aanvallend is Bears deze middag sterker en ook in het veld worden er minder fouten gemaakt. ,,Het was zeker niet vlekkeloos”, vond Van Schie. ,,Al heeft dat ook te maken met de afwezigen, waardoor jongens soms op andere posities stonden dan normaal. En op dit niveau worden fouten sneller afgestraft dan in voorgaande jaren. Herons maakte overigens nog iets meer fouten en daar hebben wij ook heel goed gebruik van gemaakt.”

Mede daardoor heeft Bears de kleine achterstand snel gedicht. Harde klappen van Friso Spruit en Niels Metzelaar brengen de bezoekers in de vierde inning weer op voorsprong, waarna in de zesde inning de score wordt vergroot naar 9-6 en Bears niet meer serieus in gevaar komt.

Een piepjong Alcmaria Victrix kwam vrijdag al in actie en verloor met 18-3 van HCAW 3.

Meer nieuws uit Sport Alkmaar

Meest gelezen