Via codes snel toegang tot Hoornse oorlogsverhalen

Een monument uit een serie van vier van Truus Menger op de route die vijf mannen moesten lopen voor ze bij de Grote Kerk werden geëxecuteerd: ’Afscheid’.

Een monument uit een serie van vier van Truus Menger op de route die vijf mannen moesten lopen voor ze bij de Grote Kerk werden geëxecuteerd: ’Afscheid’.© Foto Benno Ellerbroek

Eric Molenaar
Hoorn

De verhalen van vijftien Hoornse oorlogsmonumenten kunnen voortaan eenvoudig worden opgeroepen met een mobiele telefoon. Ze zijn uitgerust met een QR-code.

Het ’Comité 40-45 Hoorn’ heeft bordjes met de codes aangebracht, in samenwerking met de gemeente Hoorn. Het richten van de camera van de mobiel op zo’n bordje roept automatisch een website op, waar veel informatie te vinden is.

Wethouder Samir Bashara bevestigt zaterdag 11 september - tijdens Open Monumentendag - om 11 uur officieel het laatste bordje bij het monument van de Grote Kerk. Daar executeerde de Duitse bezetter op 4 januari 1944 vijf mannen. Kort daarna zullen Jos de Groot en Frank Leek van het Comité 40-45 Hoorn datzelfde doen bij het monument van de vliegtuigramp aan de Westerdijk. Hiermee wordt officieel de QR-coderoute in gebruik genomen die de Hoornse oorlogsherinneringen in leven moet houden.

Oorlog in Hoorn

Ook in Hoorn gaan er vele verhalen schuil over de Tweede Wereldoorlog achter de gevels van de huizen en ligt het oorlogsverleden onzichtbaar verankerd op straat en in de stad. Het ’Comité 40-45 Hoorn’ maakte deze gebeurtenissen al eerder zichtbaar met het plaatsen van monumenten, maar ook met de website ’Oorlog in Hoorn’ en de bijbehorende app, met speurtocht en wandeltocht. Deze zomer heeft het comité in samenwerking met gemeente Hoorn tevens QR-codes op verschillende oorlogsmonumenten aangebracht om de verhalen niet verloren te laten gaan.

Lees ook: ’Bescheiden ziekenhuisdirectrice blijkt verzetsheld.’ Levensverhaal Odile Moereels toegevoegd aan website ’Oorlog in Hoorn’

Inwoners en bezoekers van Hoorn kunnen eenvoudig met hun mobiele telefoon de code scannen en de verhalen lezen over Hoorn in de Tweede Wereldoorlog - op de locaties waar de gebeurtenissen zich hebben afgespeeld. Zo komen zij met één klik meer te weten over bijvoorbeeld de Joodse onderduikers die pal achter het Duitse hoofdkwartier verborgen zaten. En over de NSB’er die wordt geliquideerd door het verzet in een kapperszaak op de Nieuwstraat; een actie die leidde tot de executie van de vijf mannen voor de Grote Kerk.

Gratis app

De wandeling langs oorlogsmonumenten kan ook gedaan worden via een speurtocht voor kinderen of wandeling voor volwassenen op mobiel of tablet. De gratis app met oorlogsverhalen is te downloaden via de appstores van Apple en Android. En ook vanuit huis kunnen de verhalen worden gelezen.

De site www.oorloginhoorn.nl is hét platform waarop alle verhalen uit de oorlog worden verzameld en bewaard voor de volgende generaties. Naast verhalen, foto’s en video’s zijn er ook zes digilessen voor het basisonderwijs opgenomen.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen