Op weg naar de Formule 1 is anderhalve meter afstand houden niet te doen

© Foto Danny Aloserij

ANP
Zandvoort

De stroom racefans die met de trein naar Zandvoort gaan, is vrijdagochtend op gang gekomen. Volgens de NS kleuren racefans sinds vrijdagochtend vroeg de stations oranje. „De racefans zijn goed gemutst. Ze hebben er zin in”, aldus een NS-woordvoerder.

Een woordvoerder van de NS liet eerder vrijdagochtend al weten dat de dienstregeling goed op gang was gekomen. Sinds 07.30 uur rijden twaalf treinen per uur vanaf Amsterdam Centraal naar Zandvoort, en ook weer terug.

Volgens de NS-woordvoerder is het „te doen, maar tegelijk ook druk.” De NS laat fans gedoseerd toe tot de treinen. Per keer gaat het op station Amsterdam Centraal om zo’n achthonderd mensen. Daardoor blijft er ook ruimte voor mensen die op stations tussen Amsterdam en Zandvoort opstappen.

Reizigers moeten volgens de NS rekening houden met grote drukte in de treinen en op de stations. Dit kan leiden tot een langere reis- of wachttijd bij overstappen op de trein naar Zandvoort. „We gaan uit van gemiddeld een halfuur”, aldus de NS.

(tekst gaat verder onder foto)

Volgens de NS-woordvoerder begint het rond 09.30 uur op Amsterdam Centraal wel druk te worden. „We zien een gestage stroom oranje en blauwe fans.” Omdat er elke vijf minuten achthonderd fans meekomen, zit er volgens de zegsman wel een „behoorlijke” doorloop in. „En het liep vanaf vroeg al door.”

(tekst gaat verder onder foto)

Door de forse uitbreiding van de NS-dienstregeling vanwege de Grand Prix in Zandvoort, die vrijdag begint met vrije trainingen, kunnen per uur 10.000 treinreizigers naar de Noord-Hollandse badplaats worden gebracht. De NS verwacht gemiddeld 23.000 mensen per dag naar Zandvoort te brengen, en een ongeveer even groot aantal later op de dag ook weer terug. Vanaf het station is het zo’n tien tot vijftien minuten lopen naar het circuit.

(tekst gaat verder onder foto)

Behalve mensen die een kaartje hebben weten te bemachtigen, komen er mogelijk ook mensen naar Zandvoort om de sfeer te proeven. De NS roept hen op om begin van de middag te reizen, om te voorkomen dat het te druk wordt in de trein.

Meer nieuws uit Sport Haarlem

Meest gelezen