Meer dan zestig monumenten zijn gratis te bezoeken in twee dagen tijd, dat wordt haasten

Museum De Turfschuur in Kolhorn.

Museum De Turfschuur in Kolhorn.© Archieffoto Nick Maarsen

Lydia Jasper
Anna Paulowna

Zoveel plekken om te bezoeken en zo weinig tijd. Tijdens de 35e editie van Open Monumentendag kunnen belangstellenden een kijkje nemen in bijzondere en historische panden zoals musea, stolpen, kerken, woningen, schepen en molens.

In Hollands Kroon doen zaterdag 11 en zondag 12 september meer dan zestig monumenten mee aan de Open Monumentendag. In heel Nederland zijn meer dan drieduizend locaties gratis te bezoeken.

Meevaren

Daarnaast zijn er nog allerlei activiteiten. Zo is er live muziek te horen in de Willibrorduskerk in Haringhuizen, kan iedereen meedoen met een audiotour in Kolhorn vanaf museum De Turfschuur of meevaren met historische schepen in de haven van Den Oever. In de Cultuurschuur in Wieringerwerf is de expositie Zwevende Daken van het Historisch Genootschap Wieringermeer te bekijken, deze tentoonstelling gaat over de onderwaterzetting van de Polder op 17 april 1945.

Op de website openmonumentendag.nl is het complete programma te bekijken. Daar staan onder meer bijzondere panden vermeld, die nu woonhuis zijn. Denk aan een voormalige schoolmeesters- en kosterswoning en een huis waar voorheen schapenkaas werd gemaakt.

Antroposofische poppen

Ook de wellicht wat minder bekende locaties worden op de site genoemd. Zo zijn aan de Oom Keesweg 22 in Wieringerwerf de verzamelingen van de familie Roza te bekijken. In de boerderij staan in een vitrine handgemaakte antroposofische poppen van Anneke en in een schuur hebben de antieke tractoren, gereedschappen en huishoudelijke benodigdheden van Gerrit een plek gekregen. Het geld van een bakje koffie gaat naar Stichting De Opkikker.

De gemeente Schagen plaatst in de week voor Open Monumentendag haar programma online.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.