We zitten vast, en de buren van Zandvoort helemaal | column

Richard Kemper

Alles zit vast. De formatie, de vaccinatiegraad, de bagagebanden op Schiphol. En iedereen zit ook vast. Vraag maar aan mijn buren. Ik woon in de gemeente Zandvoort en we kunnen geen kant op. Althans, niet zonder doorlaatbewijs. Die heb je hier nodig om tussen bepaalde tijden je straat uit te komen. Sommige buurtbewoners hebben het al over ’ausweis’, maar dat ligt gezien het verleden van Zandvoort nogal gevoelig dus dat zult u van mij niet horen.

Hoe dan ook, de afgelopen weken ging het op talloze buurtapp’s nog maar over een ding: hebben jullie je doorlaatbewijs al ontvangen!? Zo zie je maar, de meeste problemen zijn universeel. Terwijl duizenden Afghanen zich een 7.223 kilometer verderop aan een landingsgestel vastklampen om weg te komen uit hun vaderland omdat ze anders worden verkracht, gemarteld of vermoord, worden wij gek bij de gedachte dat we de wijk niet uit kunnen om onze voorraad witte wijn aan te vullen.

De meeste mensen zijn trouwens retetrots op de komst van Formule 1 naar Zandvoort. Ook in de randgemeenten Bloemendaal en Aerdenhout heerst een soort opwinding die ik alleen maar ken wanneer de NVM de jaarlijkse huizenprijsstijgingen publiceert. Maar de afgelopen maanden zag ik ook in Zandvoort bij iedereen met een kippenhok in de tuin eurotekens in de ogen.

Logisch! Het is iedereen van harte gegund om een paar honderd euro extra te verdienen door je tuinhuis voor de verhuur een weekend op te leuken met een stretcher en een koffiezetapparaat. Al was het alleen maar om straks je gehoorapparaat van te betalen.

Maar blijkbaar is ook de wens om wat bij te verdienen universeel. In Aerdenhout heeft iemand, die gezien de grootte van zijn villa al ruimschoots miljonair moet zijn, zijn stulpje in de verhuur gezet voor 50.000 euro voor een weekend. Kan je aanvullen met een butlerservice, maar dan komt er nog wat bij.

Op de een of andere manier vind ik dit juist weer enorm armoedig. Zo’n heel gezin waarvan de kinderen na de hockey thuis drankjes moeten serveren aan nog rijkere mensen uit Qatar. Ach, ieder zijn bijbaantje. Maar laat ik niemand nog horen zeggen dat mensen met geld chiquer zijn.

Om misverstanden te voorkomen, ik vind het hartstikke leuk dat de Formule 1 in Zandvoort is neergestreken. De crowdmanagement is om te gieren en er gebeurt tenminste weer eens wat. Hopelijk is het straks een mooi bewijs dat je inmiddels prima met 70.000 gevaccineerde mensen bij elkaar kan komen zonder dat de IC’s meteen ontploffen. Sorry zandhagedis, sorry rugstreeppad, maar ik heb jullie ook niet gehoord toen de theaters afgelopen anderhalf jaar dicht gingen.

Die zijn weer open trouwens! Afgelopen donderdag speelden wij in Oostzaan de eerste try-out van onze nieuwe voorstelling. Oké, voor iets minder mensen dan in Zandvoort, maar ’we doen dit met z’n allen’ dus we hebben met liefde 90 van de 270 mensen die een kaartje hadden gekocht afgebeld. Anders krijg je maar levensgevaarlijke situaties in zo’n theatertje.

En we hadden hoog bezoek! Prins Bernard junior zat er gewoon. Die wilde even wat anders. Hij vroeg nog of ie zijn kaartje kon barteren tegen een paar extra doorlaatbewijzen. Zijn we meteen mee akkoord gegaan natuurlijk. Als ik ons huis verhuur, zijn dat nou net de extra’s!

Instagram: @richardkemper

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.