De Energiebus komt in Velsen naar u toe deze herfst: voorlichting over duurzaamheid in huis

De mobiele showroom van het Duurzaam Bouwloket op de weekmarkt.

De mobiele showroom van het Duurzaam Bouwloket op de weekmarkt.© United Photos/Toussaint Kluiters

Kees de Boer
IJmuiden

Velsen is op weg naar een duurzame, klimaatneutrale gemeente. In een niet al te verre toekomst gaan we anders om met energie. Om dat te promoten en duidelijk te maken stond er donderdag de mobiele showroom van het Duurzaam Bouwloket op de weekmarkt.

In deze ’Energiebus’ krijgen bezoekers donderdag een kijkje in de diverse vormen van verduurzamen en wordt er ook energiebesparingsadvies gegeven.

Wie geïnteresseerd is, krijgt in de bus een rondleiding waarbij drie aspecten aan bod komen: isolatie, ventilatie en hoe je zelf energie kunt opwekken. ,,Schelpen zijn bijvoorbeeld een goede vorm van bodemisolatie”, legt Raisa de Haas van het Duurzaam Bouwloket uit.

,,Als je echter water in de kruipruimte hebt, zijn isolatieparels een goede optie. Dat zijn kleine piepschuimen balletjes die op het water gaan drijven en zo voor isolatie zorgen. En als je kijkt naar het dak, dan kun je die isoleren of de zoldervloer. Voor de vloer heb je minder vierkante meters isolatiemateriaal nodig, dus dat is op zich al een besparing.”

,,Wat betreft ventilatie in huis heb je ook verschillende opties”, gaat ze verder. ,,Je hebt bijvoorbeeld een ventilator die gestuurd wordt op CO2. Die is alleen werkzaam op het moment dat er mensen in een ruimte aanwezig zijn.”

Tips

Er worden ook tips gegeven hoe je met relatief eenvoudige ingrepen geld en energie kunt besparen. Bijvoorbeeld je was aan de lijn te hangen in plaats van in de droger, niet meer water in de waterkoker verwarmen dan nodig is en radiatorfolie achter de radiator plaatsen.

Richard van Hardeveld van de gemeente Velsen legt uit dat de toekomst voor de gemeente ligt in het warmtenet als alternatief voor aardgas. ,,Een warmtenet zorgt ervoor dat centraal geproduceerd warm water door buizen in de grond naar de woningen stroomt. Met HVC en woningcorporaties bereiden we dit warmtenet voor en het is de bedoeling dat Zee- en Duinwijk het gebied is waar we gaan starten met warmtenet. In de overige wijken doen we nu nog niets. Maar voor alle wijken geldt dat het belangrijk is om te besparen en te isoleren. Daarom staan we hier ook met de Energiebus op de weekmarkt.”

Op 22 september staat het Duurzaam Bouwloket op de weekmarkt in Santpoort-Noord en dinsdag 12 oktober in Velserbroek.

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen