Raad van State geeft Haarlemmermeer veeg uit de pan in dwangsomzaak

Persbureau Cerberus
Den Haag

De Raad van State vindt het niet fraai dat de gemeente Haarlemmermeer koste wat het kost vasthield aan het invorderen van een dwangsom, terwijl twee burgers er al alles aan hadden gedaan om een te hoog hek op de juiste hoogte te krijgen.

Ondanks het feit dat Migiel van Kinderen en diens partner Mieke Hoogland na het opleggen van een dwangsom gelijk aan de slag gingen om een te hoog hek te verlagen en een betonnen bak uit de berm van de Oude Kruisweg in Cruquius te verwijderen, hield de gemeente vast aan het invorderen van een dwangsom van 1.500 euro.

Die vorderde de gemeente in nadat gebleken was dat een toegangspoort nog steeds een paar centimeter te hoog was. Maar dat vindt de hoogste bestuursrecht niet echt de schuld van Van Kinderen en Hoogland. Die hadden het hek en toegangspoort al verlaagd naar een meter.

Alleen maten zij vanaf het asfalt. En dat ligt een paar centimeter hoger dan het grindpad achter het hek. De gemeente stelde vast dat het hek nog steeds te hoog was en incasseerde onmiddellijk. De Raad vindt dat te ver gaan en min of meer een gevalletje van burgertje pesten.

Om die reden schrapt de hoogste bestuursrechter alsnog de gehele dwangsom. Die mag de gemeente terugbetalen, plus de proceskosten. Van Kinderen en Hoogland zijn intussen verhuisd naar Zandvoort.

Elders langs de Oude Kruisweg in Cruquius is de gemeente ook handhavend aan het optreden tegen hekjes die te hoog zouden zijn of niet op de juiste erfafscheiding staan. Er wordt soms pas na veertig of vijftig jaar opgetreden.

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen