Crash Luchtoorlog- en Verzetsmuseum ’40-’45 bestaat dertig jaar, daarom een lezing over de geschiedenis ervan

In deze hal is een Spitfire-replica te bewonderen.© Archieffoto Wessel Mekking

Wessel Mekking
Aalsmeerderbrug

Crash Luchtoorlog- en Verzetsmuseum ’40-’45 bestaat dertig jaar.

Vrijwilliger Rick Francke geeft daarom zaterdag om 10.30 en 11.30 uur een presentatie over de geschiedenis van het museum. Aanmelden via https://www.crash40-45.nl/ is verplicht.

Henk Rebel

Enkele enthousiastelingen begonnen in 1987 met een onderzoek naar de luchtstrijd in de Tweede Wereldoorlog boven de gemeente Haarlemmermeer. Henk Rebel (1932-2008) en zijn kompanen wilden meer te weten komen over de luchtoorlog, bemanningen en het verhaal achter de wrakken.

Rebel was de enige van de werkgroep die daadwerkelijk de oorlog had meegemaakt, de bombardementen op Schiphol in mei 1940, de bezetting en de bevrijding. Het eerste onderzoek kreeg veel bijval en aandacht. Langzaam ontplooiden zich meer onderzoeken, deels uit eigen archiefwerk en deels op aangeven van bewoners.

De collectie groeide langzaam en op 30 augustus 1991 werd een stichting opgericht, genaamd: Crash Research in Aviation Society Holland ’40-’45, afgekort Crash’40-’45. Het museum dat door de stichting is opgezet, bestaat ook dertig jaar, onder de naam Crash Luchtoorlog- en Verzetsmuseum ’40-’45. Het is gevestigd in het Fort bij Aalsmeer in Aalsmeerderbrug.

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen