Alkmaarse judoka Dylan van der Kolk wil met medaille op EK zijn nieuw verworden status als Europese topper onderstrepen

Dylan van der Kolk (blauw pak) in actie tijdens de European Cup im Praag

Dylan van der Kolk (blauw pak) in actie tijdens de European Cup im Praag© Aangeleverde foto

Ton Rooseboom
Alkmaar

Er breekt een spannende periode aan voor Dylan van der Kolk. De twintigjarige judoka uit Alkmaar komt volgende week in actie tijdens de Europese kampioenschappen voor junioren in Luxemburg. En in oktober is het WK junioren in Italië.

,,Ik heb er ontzettend veel zin in’’ reageert Van der Kolk op zijn deelname aan beide titeltoernooien. Hij heeft zijn uitverkiezing te danken aan zijn prestaties tijdens de eerste internationale wedstrijden na de maandenlange stilstand vanwege de coronaperikelen. Bij zijn eerste optreden in de European Cup, begin juli in de Portugese plaats Coimbra, reikte de talentvolle Alkmaarder tot het brons. Twee weken later wist hij in Praag zelfs het Europese cuptoernooi in zijn gewichtsklasse tot 66 kilogram op zijn naam te schrijven. Door zijn overwinning in Tsjechië bezet hij de vierde plaats op de wereldranking bij de junioren. De Braziliaan Matheus Pereira is de ranglijst aanvoerder. Hij ontbreekt uiteraard op het EK, hetgeen Van der Kolks kansen op een medaille verhoogt. De Alkmaarder, die sinds een jaar traint met de nationale selectie op Papendal, wil zijn nieuw verworven status als Europese topper in de hoofstad van het Groot-Hertogdom uiteraard onderstrepen. ,,Ik ga voor zeker eremetaal’’, blikt hij vol vertrouwen vooruit.

Op donderdag 9 september stapt hij in Luxemburg voor zijn vierde EK-deelname bij de junioren de mat op. In tegenstelling tot zijn broer Yannick, die vorig jaar bij het EK -23 jaar het brons veroverde, heeft Dylan nog geen EK-successen gekend. ,,Maar ik hoop mijn broer te evenaren’’, zegt hij lachend. ,,En misschien zelfs te overtreffen.’’

Op het WK junioren in Oblia, Italië (van 6 t/m 10 oktober) maakt de Noord-Hollander zijn debuut.

Meer nieuws uit Sport Alkmaar

Meest gelezen