Tata Steel stoot ondanks maatregelen meer gif uit dan in 2019, dat valt niet meer weg te lakken | Commentaar

Rens Koldenhof

Veel bewoners in de IJmond zijn trots op ’hun’ staalfabriek. Hoogovens is de kurk waarop vrijwel alles drijft in de regio. En velen werken bij de fabriek of toeleveringsbedrijven. Mannen en vrouwen van staal zijn het. Maar hoe zit het met hun kinderen? De onrust over de giftige kant van Tata Steel neemt hand over hand toe.

De feiten liegen er niet om. Ondanks de maatregelen die het bedrijf heeft genomen, is de gezondheidssituatie rond de staalfabriek de afgelopen twee jaar alleen maar slechter geworden. De concentratie van schadelijke pak’s en zware metalen, zoals lood, in aangetroffen stof in de dorpen rond Tata Steel is vijf keer hoger dan in 2019. Dat blijkt uit nieuw RIVM-onderzoek. De onderzoekers noemen ook man en paard. Waar eerder het woord Tata Steel systematisch verwijderd werd uit GGD-onderzoek, wordt de olifant in de kamer door het RIVM zonder aarzelen genoemd en aangewezen. Deze onderzoekers doen niet aan weglakken.

Nieuw is ook de stevige reactie van de provincie op de dramatische cijfers. ,,Kan staalindustrie in de IJmond nog bestaan?’’, vraagt verantwoordelijk gedeputeerde Jeroen Olthof zich hardop af. Hij stelt dat de grenzen bereikt zijn en forse keuzes onvermijdelijk. Een understatement. De grenzen zijn immers allang overschreden. Maar niettemin is zijn uitspraak hoopgevend voor de leefomgeving rond de fabriek.

Tata Steel ziet zelf de bui ook hangen. In een desperate brief aan de Tweede Kamer smeekt de staalreus om steun. Waar de afgelopen jaren vooral energie werd gestoken in het bagatelliseren en verdacht maken van kritische berichtgeving en ongeruste omwonenden werden weggezet als importbewoners is er nu begrip en een dringend verzoek te helpen om de staalfabriek schoner te maken en te verduurzamen. De enige troefkaart die daarbij gespeeld wordt is de werkgelegenheid in de IJmond. En toegegeven de duizenden banen voor de mannen en vrouwen van staal in de IJmond mogen ook niet zomaar weggelakt worden. Tata Steel is belangrijk genoeg om een ultieme reddingspoging grondig te onderzoeken. Maar niet tot elke prijs. De IJmond is veerkrachtig genoeg te overleven zonder staalindustrie. Maar kinderen zijn niet van staal.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.