Een natuurbrand? Drones die over de kustlijn van Noord-Holland Noord vliegen moeten ze opsporen via een infraroodcamera

Het komende halfjaar wordt er getest met drones die via een infraroodcamera natuurbranden kunnen detecteren.

Het komende halfjaar wordt er getest met drones die via een infraroodcamera natuurbranden kunnen detecteren.© Foto Veiligheidsregio Noord-Holland Noord

Van onze verslaggever
Alkmaar

Zie je een grote drone door de lucht vliegen tijdens een boswandeling? Geen zorgen. Woensdag is de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord gestart met een proef om onder meer natuurbranden op te sporen vanuit de lucht.

Drones kunnen via een infraroodcamera onder andere brand opsporen, plus aangeven hoe groot die is en hoe die zich ontwikkelt.

De veiligheidsregio wil de komende zes maanden testen of de inzet van drones helpt bij het bestrijden van natuurbranden. Dan doen ze samen met de Nederlandse dronebouwer Avy en CHC Helikopters uit Den Helder, die de mankracht en vergunningen heeft om met de drone te vliegen.

„Er zijn eerder testvluchten gedaan boven de Veluwe”, zegt Niels van Roon van CHC Helicopters. „Nu willen we weten hoe je een goed overzicht kunt krijgen in heuvelachtig duingebeid en wat de krachtigere zeewind voor invloed heeft.” Andere zaken die getest en onderzocht moeten worden is de verbinding tussen de camera in de drone en de mobiele commando-unit van de veiligheidsregio en de verbinding tussen de drone en het telecomnetwerk in de regio.

Als de proef goed gaat, kunnen de drones daarna gestationeerd worden in het duingebied van Noord-Holland Noord. Hier komen in de regio de meeste natuurbranden voor.

Drenkelingen

Behalve bij natuurbranden kunnen de drones ook zoeken naar drenkelingen. Ook kunnen de drones helpen zoeken naar een drenkeling. „We kunnen tot vijfhonderd meter uit de kust ondersteunen bij het vinden van mensen in nood”, zegt Van Roon. „Een blik van boven kan zeker behulpzaam zijn.”

Lees hier een eerder artikel over deze proef.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen