Toch verlate kermis in Venhuizen en Hoogkarspel

Kermispret in Venhuizen.

Kermispret in Venhuizen.© Archieffoto Marcel Rob

Leo Blank
Hoogkarspel

Deze maand kan er toch kermis worden gevierd in Venhuizen en Hoogkarspel. Horecaondernemers en kermisexploitanten verzekeren dat Drechterland akkoord is met de opzet en het licht op groen heeft gezet.

De uitgestelde viering van de ’echte’ kermis hing in beide dorpen al enkele maanden in de lucht. Begin juni kwam naar buiten dat in Venhuizen de data 17, 18 en 19 september met potlood in de agenda waren gezet. In Hoogkarspel zijn de data 23 tot en met 26 september bij kermisvierders rood omcirkeld.

In mei dit jaar werd in beide dorpen alvast een alternatieve, kleinschalige kermis gehouden, zonder attracties voor jeugd en een beperkt aantal bezoekers in de horecazaken. Toen al werd aangekondigd dat er in het vroege najaar, als de coronaregels dat zouden toelaten, alsnog een kermis op ware schaal georganiseerd zou worden.

Raadhuisplein

Wat de attracties betreft verzekert kermisondernemer Klaas Braak uit Winkel dat hun komst in zowel Venhuizen als Hoogkarspel rond is. ,,In Hoogkarspel staan ze van donderdag 23 tot en met zondag 26 september op het Raadhuisplein, zoals altijd. Met twintig attracties kun je spreken van een volwaardige kermis.”

In Venhuizen komen ongeveer tien attracties te staan bij café De Roode Leeuw. Alleen is daar onvoldoende ruimte voor de botsauto’s, die wél in Hoogkarspel aanwezig zijn. Overigens loopt de kermis niet helemaal synchroon met de horeca. In Venhuizen staan de attracties volgens Braak van zaterdag 18 tot en met dinsdag 21 september.

Horeca

Ook de horeca staat in de startblokken. ,,Begin augustus heb ik een nieuwe aanvraag ingediend voor cafés Bantam en De Eerste Aanleg. Ook zijn er gesprekken geweest met burgemeester Michiel Pijl en Klaas Braak. Levende muziek in Bantam is onder voorbehoud vastgelegd. Ook de traditionele rubberbotenwedstrijd bij De Eerste Aanleg gaat door. De kaartverkoop voor de kermisdagen gaat binnenkort los”, aldus horecaondernemer Pieter Krijnzen.

In Venhuizen wordt ook alles uit de kast getrokken om alsnog tot een succesvolle kermisviering te komen. Ondernemer Sebastiaan Redeker zet op het festivalterrein langs de Kerkweg een tent neer. Ook komen hier mogelijk enkele attracties bij te staan. Net als in Hoogkarspel mogen maximaal 750 bezoekers worden toegelaten. Bij de poort worden mensen aan de hand van een QR-code gecontroleerd of ze gevaccineerd zijn, een recente test hebben ondergaan of hersteld zijn van corona.

De kaartverkoop is gestart, volgens Redeker loopt die als een trein en is de tent op de meeste uren uitverkocht.

De Roode Leeuw

Roy Vreeker van De Roode Leeuw zegt ook mondelinge toestemming te hebben van de gemeente. Het wachten is net als in Hoogkarspel nog op de officiële vergunning. Vreeker is blij dat de kermis toch gevierd kan worden: ,,Volgende week starten we in het café met de fysieke kaartverkoop. We geven Venhuizers graag voorrang. Daarna gaat de verkoop online. In een tent voor de deur doen we de controle van bezoekers. We hebben er ontzettend veel zin in.”

Overigens houdt Pieter Krijnzen nog een kleine slag om de arm: ,,Op 17 september geven Rutte en De Jonge een persconferentie. Dan kan alles zomaar anders zijn. Maar daar ga ik niet van uit.”

Drechterland

Woordvoerder Lynn Noppen van Drechterland bevestigt dat het licht op groen is gezet voor beide kermissen. Naar aanleiding van adviezen van hulpdiensten kunnen er nog enkele aanpassingen in de voorwaarden nodig zijn. De persconferentie op 17 september kan voor Hoogkarspel nog gevolgen hebben, niet voor Venhuizen.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen