Zeiljacht loopt aan de grond, een lijn in de schroef, een onwelwording en motorproblemen. KNRM-redders Den Oever vier keer in actie in drie dagen tijd

Van onze verslaggever
Den Oever

Het zijn drukke dagen geweest voor het KNRM-station Den Oever. De vrijwilligers kwamen in drie dagen tijd vier keer in actie.

Afgelopen zaterdag waren er twee acties voor de redders uit Den Oever. Eerst moest een zeiljacht worden losgetrokken op de Waddenzee. Deze was net buiten Den Oever aan de grond gelopen. Na controle op lekkage kan het jacht zijn weg zelfstandig vervolgen.

Schroef

Later op de dag werd de schipper van het KNRM-station Den Oever telefonisch benaderd voor een zeiljacht met de lijn in de schroef op het IJsselmeer, vlak voor de haven van Den Oever. Het verzoek was het jacht naar de kraan van de Marina te slepen, waarmee de lijn uit de schroef kon worden gehaald.

(Tekst gaat door onder de foto)

Met de 24-uursrace, die aan de gang was op het IJsselmeer, was het nog wel even zoeken naar het juiste jacht. Besloten werd dat nog even te laten doorzeilen tot vlak voor de haven. Daar werd het vaartuig langszij geknoopt en naar de havenkraan gesleept.

Onwel

Een dag eerder werd het station gealarmeerd voor een medische evacuatie. Aan boord van de WR 117 van het recreatiebedrijf De Groot was iemand onwel geworden en deze moest snel aan een ambulance worden overgedragen. De WR 117 was al onderweg naar de haven en er was ook een politieboot in de buurt. Vandaar werd een RIB (reddingboot) gelanceerd. Voordat de KNRM ter plaatse kon komen, had de WR 117 de wal al bereikt en kon de patiënt aan de ambulance worden overgedragen.

Eerder voer de reddingboot Johanna Margareta uit na de melding van een vaartuig in motorproblemen op de Waddenzee. Gezien de omstandigheden – het was windkracht vijf en er waren drie kinderen aan boord – werd de KNRM via de Kustwacht gealarmeerd. Bij aankomst bleek al snel dat er geen motorproblemen waren. Er hing een lijn overboord en die was in de schroef terechtgekomen. Het jacht werd bij Den Oever door de sluis geholpen en kon over het IJsselmeer zelfstandig naar het reisdoel Andijk zeilen.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.