Geen akkoord in Veiligheidsraad over veilige zone vliegveld Kabul

ANP Producties | Bron: ANP

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft een Frans-Brits voorstel voor een veilige zone op het vliegveld van de Afghaanse hoofdstad Kabul voor humanitaire hulpverlening niet overgenomen. Wel verwacht het machtige orgaan dat de Taliban-machthebbers zich aan hun belofte houden om buitenlanders en Afghanen die het land willen verlaten veilig te laten vertrekken.

De Franse president Emmanuel Macron had voorgesteld na het aanstaande vertrek van de laatste Amerikaanse militairen een zone op de luchthaven te creëren voor humanitaire hulp onder VN-bescherming, maar dat kreeg onvoldoende steun. De Veiligheidsraad heeft vijftien landen als lid, waarvan er dertien de resolutie aannamen. China en Rusland onthielden zich van stemming.

Met name China heeft de contacten met de radicaalislamitische Taliban de afgelopen tijd versterkt. Moskou had zich vooraf positief uitgelaten over het idee van een veilige zone op de luchthaven waarvandaan de VS en hun bondgenoten de afgelopen twee weken zo’n 120.000 mensen hebben geëvacueerd. Turkije en Qatar hebben zich opgeworpen om een rol te spelen bij het draaiend houden van het vliegveld.

De VN-resolutie verwijst naar de Taliban-verklaring van eind vorige week dat Afghanen zich vrij kunnen bewegen, zowel via de lucht als de grond. De beweging zei tegelijkertijd niet te willen dat geschoolde krachten het land verlaten. De VS willen tot hun vertrek dinsdag mensen blijven evacueren, ondanks de inschatting dat de dreiging van een nieuwe aanslag bij het vliegveld hoog is. Na de dodelijke aanslag van vorige week was er maandag een raketaanval, waarbij voor zover bekend geen slachtoffers vielen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.