Hoogwaardige buslijn Enkhuizen/Lelystad laat nog wel jaren op zich wachten

De Houtribdijk bij Enkhuizen. Volgens de provincie kan over 6 jaar worden beoordeeld of een beter busverbinding met Lelystad zin heeft.

De Houtribdijk bij Enkhuizen. Volgens de provincie kan over 6 jaar worden beoordeeld of een beter busverbinding met Lelystad zin heeft.© Foto Mediahuis

Martin Menger
Enkhuizen

Er komt een nieuw onderzoek naar een betere busverbinding tussen Enkhuizen en Lelystad. De kans bestaat dat de opening van vliegveld Lelystad een vaste buslijn wel haalbaar maakt. Maar dat is nu nog toekomstmuziek, aldus de provincie Noord-Holland.

Een groep studenten heeft op verzoek van de provincie Flevoland vorig jaar een onderzoek gedaan naar de haalbaarheid van een ‘hoogwaardige’ busverbinding tussen de twee provincies.

Op dit moment valt het aanbod qua openbaar vervoer tegen. Er reed tot en met 2008 een vaste busdienst over de Houtribdijk. Het aanbod van betalende passagiers viel echter tegen, waardoor deze buslijn werd omgevormd tot een ‘scholierenbus’. Deze verbinding rijdt twee keer per dag tussen Wervershoof, Enkhuizen, Lelystad en Kampen. Feit is wel dat deze busverbinding op geen enkele manier aansluit op het netwerk van treinen.

Volgens de provincie Noord-Holland kan de Houtribdijk ook voor een betere ontsluiting van de Noordelijke Randstad zorgen. Meer openbaar vervoer wordt vanuit de gedachte van duurzaamheid aangemoedigd.

Tot nu toe is het onzeker of bijvoorbeeld vliegveld Lelystad ooit open gaat. Volgens het onderzoek van studenten zouden er dan wel eens dagelijks zeshonderd passagiers via een bus over de Houtribdijk heen en weer rijden. Overigens: het doortrekken van deze buslijnen richting Hoorn of Harderwijk levert volgens datzelfde onderzoek weinig extra reizigers op.

Gevolgen

Volgens het college van GS van de provincie Noord-Holland is zeker een vervolgonderzoek nodig, en op dit moment worstelt het openbaar vervoer nog met de gevolgen van het virus.

De provincie Noord-Holland meldt dat de buslijn Enkhuizen/Lelystad pas een optie is als het openbaar vervoer in 2028 wordt aanbesteed. Tegen die tijd hoopt de provincie dat er veel meer bekend is over de luchthaven Lelystad. Voor die tijd verwacht de provincie Flevoland dat de bestaande wegverbinding tussen Lelystad en Kampen van het knelpunt Roggebotsluis zal zijn verlost.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen