’De ondeugende jongetjes gaan naar een huisje’

Bernard(l.), Peter, Harry, Gerard, Martin Peter, Hans, en Gert.

Bernard(l.), Peter, Harry, Gerard, Martin Peter, Hans, en Gert.

1 / 2
Kees de Boer
Santpoort-Noord

Acht stoere mannen zijn het: Bernard, Peter, Harry, Gerard, Martin, Peter, Hans en Gert. Ooit zaten ze samen op scouting.

Lang geleden waren ze Rowans bij scoutinggroep St. Radboud in Santpoort-Noord. In 1971 gingen ze voor het eerst op expeditie en dat zijn ze sindsdien elk jaar blijven doen. Nu zijn ze net weer terug van een driedaagse tocht in de Eiffel.

,,We zijn naar Kollig geweest”, vertelt ’expeditielid’ Gerard. ,,Een vriend heeft daar een park waar we mochten bivakkeren.”

Of ze nog avonturen hebben beleefd?

Hij knikt: ,,We zijn met z’n achten de rivier daar in geweest, fantastisch. Maar al die dagen zijn altijd een groot avontuur. Dat begint al bij de indeling van de huisjes.”

Lacht: ,,Zonder dat iemand dat heeft bepaald, zijn er dan ineens twee groepen: de ondeugende jongetjes gaan naar een huisje, de wat nettere mannen lopen naar een ander huisje.”

,,Net als vroeger”, vult Harry zijn vriend aan. ,,Toen had je ook een groepje Rowans dat dronk, rookte en pokerde.”

Bernard vertelt dat ze hun vriend daar nog hebben geholpen met het opvissen van boomstammen uit een beekje nabij het complex: ,,Dat park van hem ligt middenin het Duitse wateroverlastgebied en in een beek ernaast drijven nog steeds de stammen die verderop zijn ontworteld. Ik schat dat we er zo’n honderd hebben opgevist.”

Wat bijzonder is, is dat er tijdens al die reizen nooit een overtogen woord valt, zegt Gerard. ,,We kennen elkaars eigenaardigheden en doen daar nooit moeilijk over.”

Weer die lach: ,,Met die bomen opvissen ook. We hebben er een tussen die die stammen als een malle op de oever gooit. Dat is wel iets waarmee je dan rekening moet houden. Maar je kent je pappenheimers: die man is gewoon zo. Beetje lomp, ja.”

,,We hebben gewoon altijd lol”, besluit Bernard. ,,Op reis in Noorwegen is ons in de trein ooit weleens gevraagd of we soms op schoolreisje waren.”

Ook wat te vertellen?

Kees de Boer is nieuwsgierig naar uw verhaal. Dagelijks zwerft hij door Velsen maar u mag hem ook tippen: kees.de.boer@mediahuis.nl

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen