Tonnen verschil in woningprijs in zelfde stad, kijk hier naar jouw gemeente

© foto ANP XTRA

Merlin Mulder
Amsterdam

Woningprijzen verschillen flink binnen gemeenten. In de ene wijk betaalt een huiseigenaar soms vier keer meer dan in een andere. Den Haag en Amsterdam zijn de uitschieters, maar grote verschillen komen bijvoorbeeld ook in Haarlem voor.

Dat blijkt uit onderzoek van Calcasa, dat woningprijzen bijhoudt en berekent. Het prijsverschil is sinds 2009 amper afgenomen.

In Den Haag zijn de grootste verschillen tussen wijken vastgesteld. In het Transvaalkwartier kost een woning gemiddeld 205.000 euro, terwijl in andere Haagse wijken de huizenprijzen rond de 865.000 euro liggen. Zelfde geldt voor Amsterdam. In de Bijlmer kost een woning gemiddeld 280.000 euro, terwijl huizen in de Apollobuurt ruim 1,2 miljoen waard zijn. Daarna volgt Amersfoort, met bijna zes ton verschil tussen de duurste en ’goedkoopste’ wijk.

Haarlem staat op plek vier als om grote verschillen per wijk gaat. Zo is de huizenprijs in de Europawijk gemiddeld 280.000 euro, terwijl woningen in het Haarlemmerhoutkwartier gemiddeld 705.000 euro waard zijn. In gemeente Haarlemmermeer, die op plek vijftien staat qua grootste verschillen, gaat het niet zo zeer om verschillen per wijkniveau. Een woning in Zwanenburg kost gemiddeld 390.000 euro, terwijl in Vijfhuizen woningen gemiddeld 575.000 euro waard zijn.

Kunt u de kaart niet goed zien? Klik dan op deze link.

Waarneembaar

De verschillen zijn overal waarneembaar. In Leiden liggen de prijzen in de goedkoopste wijk zo’n twee keer lager dan in de duurste wijk. In Alkmaar is de huizenprijs 1,5 keer hoger in de duurste wijk, in vergelijking tot de goedkoopste. De twee duurste wijken in Nederland zijn te vinden in Aerdenhout en Wassenaar, waar de huizenprijzen gemiddeld boven de 1,3 miljoen euro liggen. De goedkoopste wijk van Noord-Holland is in Den Helder te vinden, waar een woning gemiddeld 190.000 euro.

Volgens Calcasa blijven de huizenprijzen stijgen. In het tweede kwartaal van dit jaar zijn de huizenprijzen landelijk gemiddeld met 12,7 procent toegenomen, maar dit percentage ligt mogelijk nog hoger omdat Calcasa zich baseert op gegevens van het Kadaster. Daar zit een vertraging in van een paar maanden. Makelaarsvereniging NVM noemde eerder een stijging van ruim 19 procent. Gemeentelijke uitschieters zijn in het Groningse Loppersum en Blaricum te zien, met een stijging van zo’n 17 procent.

Er zijn afgelopen tijd vooral woningen in de prijsklasse tussen de 3,5 en 5 ton en boven de vijf ton verkocht. In het westen van Nederland is vooral de verkoop van goedkopere woningen, onder de 1,5 ton, gedaald. Dit omdat er steeds minder huizen in die prijsklasse te vinden zijn.

Dit rapport bevestigt het beeld dat langer bestaat: vooral in grotere steden in de Randstad is het heel moeilijk een betaalbare woning te bemachtigen. Alleen in sommige wijken hebben starters en andere huizenzoekers met een kleinere portemonnee nog een kans iets te vinden.

Provincies

De prijzen lopen in iedere provincie op, maar niet overal even hard. In Noord-Holland is de prijs voor een gemiddelde eengezinswoning nu 525.000 euro. Een stijging van zo’n 12 procent in een jaar. In Zuid-Holland kost een eengezinswoning gemiddeld 448.000 euro, een stijging van 12,6 procent. De prijzen zijn gemiddeld gezien het hardst gestegen in Groningen, Friesland en Flevoland met gemiddelde stijgingen rond de 15 procent. De gemiddelde huizenprijzen liggen hier nog wel wat lager.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Meest gelezen