Drukte van belang op het IJsselmeer en Markermeer. Ruim driehonderd zeilboten varen in 24 uur zoveel mogelijk zeemijlen. ’Een prachtig avontuur’

Deelnemers van de 24 Uurs Zeilrace vlak na de start.

Deelnemers van de 24 Uurs Zeilrace vlak na de start.© Foto Marolein Brandt

Judit de Redelijkheid
Medemblik

Het was druk op het IJsselmeer en het Markermeer dit weekend. Ruim driehonderd zeilboten deden mee aan de 24 Uurs Zeilrace die voor de 56e keer gehouden werd. Met Medemblik als finishplaats.

Waar ongeveer tachtig teams het toch niet aandurfden vanwege het wisselvallige weer en de krachtige wind die voorspeld was, gingen de andere 322 deelnemers die zich voor het evenement hadden ingeschreven de uitdaging wel aan. ,,Een prachtig avontuur”, aldus een van de prijswinnaars na afloop.

(Tekst gaat door onder de foto)

De stemming is goed aan boord.

De stemming is goed aan boord.© Foto Laurens Morel/Salty Colours

Verdeeld over verschillende toer- en wedstrijdklassen gingen zij in dertien plaatsen rondom het Marker- en IJsselmeer van start. Populair was daarbij Enkhuizen Noord, waar 86 boten het ruime sop kozen. In Medemblik, waar de door burgemeester Frank Streng en wethouder Joset Fit vanaf het water uitgezwaaide deelnemers behoorlijke deining moesten trotseren, waren dat er 33.

(Tekst gaat door onder de foto)

De Forever in actie.

De Forever in actie.© Foto Marjolein Brandt

Hun opdracht: in een etmaal zoveel mogelijk zeemijlen afleggen. Met als extra uitdaging dat ze alle vastgestelde rakken op het IJsselmeer, Markermeer, de Waddenzee en de Noordzee maar twee keer mochten zeilen. De voorspelling dat het nog wel eens een pittige race zou kunnen worden kwam uit. En dat leverde een aantal uitvallers op.

De teams die hun missie wel volbrachten finishten zaterdagavond in Medemblik. Anders dan andere jaren zat een groot feest op de kade er dit keer niet in. Maar in kleiner comité maakten de deelnemers er, moe maar voldaan, toch een gezellige avond van.

(Tekst gaat door onder de foto)

De Black Magic op weg naar een nieuw record.

De Black Magic op weg naar een nieuw record.© Foto Zeilen Magazine

Ook de prijsuitreiking, zondagochtend bij Kasteel Radboud, verliep vanwege corona anders dan anders. Alleen de prijswinnaars - twee per boot - konden hierbij aanwezig zijn. Zij namen ook zonder fans onder applaus hun bokalen in ontvangst. Als laatste betrad de schipper Blacquiere van de Blacq Magic het podium. Met zijn team vestigde hij met 222,06 zeemijlen een nieuw record.

Klik hier voor de uitslagen

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen