Juist door de ’plezier voorop-mentaliteit’ blijft het Komtie Toernooi bij STC groeien.

Yordi Marquez ging er in de hoogste categorie met de winst vandoor.

Yordi Marquez ging er in de hoogste categorie met de winst vandoor.© Foto Peter van Aalst

Cas Broxterman
Schagen

De nieuwe Rafael Nadal is niet te vinden op het complex van STC. Maar júist door ’de plezier voorop-mentaliteit’ blijft het Komtie Toernooi dat daar deze week gehouden werd groeien.

Het is zaterdag, eind van de middag, op het complex van de Schager Tennis Club. Boy Zomerdijk en Yordi Marquez staan tegenover elkaar op baan vier. Het is het achterste veld. Op familie en vrienden van Marquez na zit er nauwelijks iemand langs de kant.

Zomerdijk en Marquez mogen dan tot de spelers van de hoogste categorie van het toernooi behoren, verderop op het complex gaat veel meer gejuich en geklap op als er een set wordt gepakt. Piet Daalder - hij zit in de organisatie - merkt op dat ’er een paar uit Wieringerwerf vandaan komen’. Met een grote groep familie en vrienden. Sfeer gegarandeerd dus.

Gezelligheidsevenement

Nadat het Komtie Toernooi drie jaar geleden uit de as herrees, hadden de organisatoren nog weleens de behoefte om de telefoon te pakken. Zouden ze nog een ’drie’, een tennisser van behoorlijk niveau, gek kunnen maken? Zouden ze tóch op een of andere manier nog de kwaliteit van het toernooi op kunnen krikken?

Inmiddels berusten ze bij een van de grootste recreatieve tennistoernooien van de regio in het lot van een gezelligheidsevenement. Dat wil niet zeggen dat de beste tennissers uit de regio helemáál niet meer meedoen, maar er gaat geen actieve zoektocht meer aan vooraf. Pr-man Corjan Steen: ,,Als ze meteen over het prijzengeld beginnen, dan wil ik eigenlijk al gelijk ophangen.”

Dit jaar waren er naast Zomerdijk en Marquez twee andere tennissers die zich meldden voor het mannenenkel A. Ze speelden allemaal drie wedstrijden in een poule. ,,Heerlijk om in het ritme te komen”, stelt Marquez, die net Zomerdijk op verrassende wijze van de baan heeft geslagen. Tijdens de wedstrijd betichtten beide tennissers elkaar van vals spelen. ,,Ik had de strijd eerlijk gezegd al opgegeven”, geeft Marquez toe. ,,Zeker omdat ik nog met een polsblessure rondloop, waar hij handig gebruik van maakte. Totdat ik zag dat Boy uit de wedstrijd begon te raken. Daarmee gaf hij mij het vertrouwen.”

Waar het volgens Zomerdijk, een Waarlander, fout ging? ,,Een bal die duidelijk binnen was, maar volgens hem niet. Daar kan ik niet zo goed tegen. Daarna heb ik me uit het veld laten slaan.” In een supertiebreak ging Marquez er met de zege vandoor (7-10). Hij won daardoor ook de poule.

Massaal

Het Komtie Toernooi trok dit jaar 586 deelnemers, 31 meer dan in 2020. Het waren voornamelijk tennissers uit de laagste categorieën die zich massaal aanmeldden. Drie dagen na de uiterste inschrijfdatum rinkelde de telefoon zelfs nog bij Corjan Steen.

,,We hebben best wat mensen moeten teleurstellen”, vertelt hij. ,,Wij willen doordeweeks om vijf uur beginnen en rond negen uur de laatste pot starten. Op een gegeven moment is het schema vol.”

Het geheim achter het grote aantal inschrijvingen ligt niet op het veld, maar op de barbecue. Vlak naast de kantine liggen worstjes en hamburgers te braden. Op het terras is iedereen voorzien van een natje en een droogje. ,,We zijn met onze groep zo goed op elkaar in gespeeld”, zegt Steen. ,,Kijk alleen al naar onze hapjescommissie. Iedereen loopt zich de benen onder het lijf vandaan.”

Meer nieuws uit Sport Noordkop

Meest gelezen