Op de pedalen voor swingende muziek. Hartelijke ontvangst en optimale sfeer maken start van cultureel seizoen tot een succes

Opvallend soepel, bevlogen spel in Medemblik door Jos van Beest en zijn Trio.© Foto Faralda Houthuijsen

Jos van Beest Trio tijdens 4-kerken-swing-tour in Bonifaciuskerk Medemblik© Foto Faralda Houthuijsen

1 / 2
Regina Arbouw
Medemblik

Liefhebbers van live swingende muziek en een stevige fietstocht konden zaterdag hun hart ophalen op vier plaatsen in de gemeente Medemblik. Met de 4-kerken-swing-tour openden kerken in Medemblik, Opperdoes, Twisk en Abbekerk het nieuwe culturele seizoen.

Als kers op de taart konden de bezoekers van de 4-kerken-swing-tour - door alle vier locaties te bezoeken - kans maken op vrijkaartjes voor een voorstelling in het komende seizoen.

De aftrap in de Bonifaciuskerk in Medemblik was door het Jos van Beest Trio, met de naamgever op piano, Edward Corzelius, contrabas, en Ben Schröder, drums. In hun optreden kon het publiek niet alleen genieten van een goede repertoirekeuze, maar ook van het opvallend soepele, bevlogen spel van de pianist en mooie, samengestelde ritmes op drums.

(Tekst gaat door onder de foto)

Het Jos van Beest Trio stelde het publiek niet teleur.© Foto Faralda Houthuijsen

De contrabas was hierin dienend en volgend aan de andere instrumenten en in zichzelf heel sfeerbepalend. De kleine dertig toehoorders die speciaal voor dit trio vroeg met hun toer waren begonnen, werden niet teleurgesteld.

Teleurstelling was er wel voor de organisatie in Opperdoes, waar een van de hoofdrolspelers in deze toer - pianist Henk Pepping - zich zaterdagochtend moest afmelden wegens corona. Vervanging op deze korte termijn zat er niet in, gelukkig was de formatie Jazz-Deco - bestaande uit Coos Zwagerman en Elliot Muusses - bereid de vrijkomende tijd in te vullen, met hier en daar een korte stop.

Het duo verzorgde een zeer gevarieerd programma, ook dankzij de muzikale veelzijdigheid van Coos Zwagerman. Hij toonde zich een virtuoos trompettist en was puur en zuiver in zijn vocale voordracht; een man die zijn stem goed kent, goed gebruikt. Natuurlijk vindt hij het jammer dat hij in deze onzekere tijd niet vrijuit van en naar New Orleans kan reizen, zijn spijt en weemoed daarover bezingt hij erg mooi. Hij werd telkens uitgekiend begeleid door gitarist Elliot Muusses.

Grand café

Theaterkerk Hemels in Twisk was voor de gelegenheid omgebouwd tot een geanimeerd grand café, waar de muziek in het eerste deel van de middag werd verzorgd door Pim Kamp op piano. Geroutineerd en vooral goed gestructureerd spel, een grote diversiteit aan stijlen en - ook bijzonder - totaal niet gehinderd door de in groepjes binnenvallende toehoorders. Dat aantal liep inmiddels aardig aan, in Twisk waren op een bepaald moment van de middag zeker zestig mensen binnen. Verdeeld over een verspreid peloton kwam ook Abbekerk wel aan dat aantal.

Daar speelde de Jan Rovers Jazzband en die bracht met zijn repertoire van klassieke dixieland de sfeer van New Orleans heel dichtbij. Een toegewijde groep musici, die zowel de techniek van een klein combo als van een bigband beheerst. Zij gaven voor de leek een korte uitleg over het ontstaan en gebruik van intro’s, waarin alle aanwezige orkestleden hun creativiteit lieten horen.

Het was een mooie muzikale middag voor het publiek, ook dankzij de zorg die de organisatoren op de vier locaties niet alleen hadden besteed aan adequate maatregelen, maar ook aan een hartelijke ontvangst en optimale sfeer.

Muziek

De eerste 4-kerken-swing-tour was zaterdagmiddag in de Bonifaciuskerk te Medemblik, Dorpskerk Opperdoes, Theaterkerk Hemels te Twisk en het Witte Kerkje te Abbekerk.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen