Monetexpositie in Zaans Museum verlengd. Beschadigde Monet nog steeds niet aan de muur

De expositieruimte met toen nog het schilderij.

De expositieruimte met toen nog het schilderij.© foto pr

Frans van den Berg
Zaandam

De expositie die in het Zaans Museum is ingericht over Monet, wordt vrijwel zeker verlengd.

In het Zaans Museum is vanwege het Monetjaar extra aandacht besteed aan de tijd dat de schilder in de Zaanstreek was. De liefde voor de Zaanstreek staat daarin centraal. „Eigenlijk zou die presentatie eind september stoppen, maar waarschijnlijk blijft die langer”, laat de woordvoerster van het museum weten.

Het museum verwacht dat over enkele weken dan ook de enige Monet die het museum heeft, weer aan de muur hangt. Bijna een maand geleden werd het werk op zondagochtend door twee overvallers van de muur gehaald en mee naar buiten genomen. Daarbij viel een dief met het doek, waarna omstanders het konden afpakken. De overvallers ontkwamen.

Sindsdien wordt het schilderij ’De Voorzaan en de Westerhem’ door deskundigen onderzocht op schade. „Dat gaat heel nauwgezet en duurt daarom lang. Daarna moet je nog de keuze maken hoe je het gaat restaureren en wanneer. Ook zijn we nog met de verzekeringsmaatschappij is gesprek over de kosten.” Het museum kocht het befaamde schilderij in 2016 voor 1,16 miljoen euro. Het gaat door voor het topstuk uit de collectie.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Meest gelezen