Arubaanse titel past bij kleurrijke persoonlijkheid Peter van den Brink, die vanwege succes op Schaakolympiade Open Hoorns kampioenschap aan zich voorbij moet laten gaan

Peter van den Brink tijdens het Arubaans schaakkampioenschap.

Peter van den Brink tijdens het Arubaans schaakkampioenschap.© Aangeleverde foto

Warner de Weerd
Blokker

Oud-winnaar Hing Ting Lai is dit weekend op het Oscar Romero Open Hoorns kampioenschap huizenhoog favoriet om de Noord-Hollandse schaaktitel op te eisen. In de schaduw van de Amsterdammer stond de ’onbekende’, als vijfde geplaatste, Peter van den Brink op de deelnemerslijst.

De 48-jarige inwoner van Blokker gold met een rating van 2176 als outsider voor het kampioenschap. De regerend Arubaans kampioen, die in Oosthuizen is opgegroeid, heeft echter moeten afzeggen. De reden: hij heeft zich met zijn land geplaatst voor de volgende ronde van de Schaakolympiade, het WK voor landenteams.

Aruba eindigde afgelopen weekeinde in een poule met voornamelijk Afrikaanse landen als tweede achter Suriname. Daarmee plaatste Aruba zich in de poule van twaalf landen voor de volgende poulefase: deze rapidpartijen worden dit weekend afgewerkt, met als gevolg dat Van den Brink niet meedoet aan het Open Hoorns kampioenschap.

Van den Brink is voor velen in de schaakwereld een onbekende, maar op zijn palmares prijken meerdere Noord-Hollandse jeugdtitels en ook op landelijk niveau liet hij zich niet onbetuigd. ,,Mijn mooiste partij speelde ik in 1989 op het NK jeugd tegen Oscar Lemmers die later internationaal meester is geworden”, vertelt de docent economie op Jan van Egmond College in Purmerend. ,,Ik offerde twee stukken en een dame om hem mat te zetten.”

Van den Brink was een belangrijke pion in de opmars van schaakclub Purmerend van klein clubje tot toonaangevende Noord-Hollandse vereniging. Zijn aanvallende, attractieve schaakstijl weerspiegelde zijn karakter als gangmaker en creatief persoon. Dat laatste maakte dat hij verder ging kijken: in 1996 stopte hij met competitieschaak. Bridgen werd zijn nieuwe passie. Daarin haalde hij ook een behoorlijk niveau: de landelijke tweede klasse bij de Purmerendse club Drie Onder De Tram. Vervolgens stortte hij zich met zijn goede vriend en tevens schaakgrootmeester Dimitri Reinderman op het kaartspel Magic. Van den Brink en de schaakprofessional met Hoornse roots werden zo goed in het fantasyspel dat ze toernooien op Wold Cup-niveau over de hele wereld speelden.

Teamleider

Toch bleef het schaakvirus sluimeren. ,,Ik bleef nog lang lid van Purmerend. Ook ben ik van 2011 tot en met 2013, toen Dimitri de kopman was van Purmerend, teamleider geweest van het eerste team. Bij een invalbeurt hield ik Nick Maatman, een latere meester, op remise. Maar een comeback zag ik niet zitten, totdat ik naar Aruba verhuisde.”

Op het eiland, waar hij als docent twee jaar werkte, was niet veel te doen, waardoor de vader van twee jonge kinderen toch bij de schaakclub ging kijken. ,,De club organiseerde regelmatig toernooien en hoewel ik aanvankelijk niet mee wilde doen, ging ik toch voor de bijl.”

Daarbij speelden veranderingen binnen de schaaksport ook een rol. ,,Er ging een wereld voor mij open toen ik merkte hoe makkelijk het tegenwoordig is om schaken te studeren dankzij databases, schaakcomputers en bijvoorbeeld dvd’s met video’s hoe een opening moet worden behandeld. Het kost minder tijd dan vroeger en het is makkelijker om het spel te leren begrijpen. Met name dat laatste maakt mij enthousiast.”

Zoals het internationale schaakpodium hem ook enthousiasmeert. Hoewel Van den Brink terug is uit Aruba, het was volgens hem met alle corona-gerelateerde beperkingen onverstandig om er te blijven, komt hij wel voor dat land uit. Dat gaat nu nog online via partijen met beperkte bedenktijd.

,,Maar volgend jaar hoop ik namens Aruba de Olympiade echt mee te maken”, verklaart hij. ,,Maar dan moet ik mij wel inspelen met partijen volgens klassiek tempo, lange partijen dus. Vandaar dat ik mij inschreef voor het Open Hoorns en ook competitie ga spelen bij de Hoornse club Caïssa-Eenhoorn. Ik heb voor die club en niet Purmerend gekozen, omdat ik geen zin heb in reistijd.”

Meer nieuws uit Sport West-Friesland

Meest gelezen